Ебрахим Раиси, чийто хеликоптер се разби в северозападната част на

...
Ебрахим Раиси, чийто хеликоптер се разби в северозападната част на
Коментари Харесай

Теории на конспирациите след смъртта на иранския президент

Ебрахим Раиси, чийто хеликоптер се разруши в северозападната част на Иран в неделя, беше по едно и също време президент на Иран и претендент, който се бореше да наследи възрастния в действителност държател на страната, висшия водач Али Хаменей, написа сп. " Тайм ".

И двете политически позиции са свързани с нараснало равнище на риск, почти сравнимо с това при пътешестване по въздух в Иран - където авиационната сигурност, компрометирана от десетилетията на наказания и неравномерна поддръжка, е лишила живота на съвсем толкоз висши ирански чиновници, колкото и войната в сянка с Израел, която също е надвиснала над гибелта на Раиси.

Причината за злополуката, при която починаха и иранският външен министър Хосейн Амирабдоллахиан, губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан и други, е в развой на следствие.Но всяка публична констатация ще бъде отворена за пояснение - сходно на фойерверките, които избухнаха по улиците на Техеран в неделя вечер: дали са чествали навечерието на празника, отбелязващ раждането на Реза, прочут като Осмия имам? Или гибелта на Раиси, известния с твърдата си линия президент?

Подозренията са доста. Катастрофата се случи два месеца, откакто Иран предприе масирана ракетна офанзива и офанзива с дронове против Израел в отговор на израелския въздушен удар, при който на 1 април в Сирия бяха убити двама висши ирански генерали.

Първоначалният отговор на Израел на невижданата директна офанзива на негова територия беше толкоз приглушен, че може да се дефинира като алегоричен: ориентиран към зенитна батарея, охраняваща нуклеарен обект.

За тези, които са склонни да имат вяра, че злополуката е била разплатата на Тел Авив, мястото на случая предизвиква спекулациите. Хеликоптерът на Раиси е паднал в планинска гора покрай границата с Азербайджан, който е минимум другарски настроеният от съседите на Иран - частично тъй като поддържа връзки с Израел и има история на съдействие с Мосад, написа изданието.

Но времето също може да е станало причина за злополуката. Иранската страна заяви, че напъните за разкриване на мястото на злополуката са били възпрепятствани от мъгла, ветрове и пороен дъжд, и разгласява фрагменти на избавителни екипи, които бързат в гъстата мъгла.

И най-после, има и вътрешна политика на Ислямската република - известна с жестокостта си в най-хубавите времена, само че още повече поради непрекъснатите клюки, че Хаменей, който ръководи от 35 години, е болен.

" Смъртта на Раиси ще сътвори рецесия на наследството в Иран ", съобщи Карим Саджапур, старши помощник във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", пред " Тайм " в неделя, когато водещите по държавната телевизия се облякоха в черно.

" Той и Мохтаба Хаменей - синът на 85-годишния висш водач - са единствените претенденти, за които се приказва като за наследници. В тайната политическа просвета на Иран малко на брой ще повярват, че гибелта на Раиси е инцидентна ".

63-годишният Раиси процъфтява в тази тайна просвета. Името на неговата политическа секта - Асоциация на войнстващото духовенство - подсказва мястото му в властническата теократична система, която през 1979 година размени монархията, управлявала Иран през по-голямата част от ХХ век. Раиси прави кариера като реализатор, като служи като прокурор в разнообразни провинции и показва своята ангажираност като хардлайнер.

В края на 80-те години на предишния век той е член на " комитета на гибелта ", който съгласно правозащитни организации е разпоредил изтезанието на хиляди политически пандизчии без правосъден развой.

Какво се случва в този момент?

Според конституцията на Иран при гибел на президента първият вицепрезидент поема краткотрайно управлението. Заедно с ръководителя на правосъдната система и ръководителя на Народното събрание те организират нови президентски избори в границите на 50 дни. В този случай наподобява несъмнено, че краткотрайният водач ще бъде Мохамед Мохбер, някогашен офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война и някогашен началник на фонда, който се грижи за активите на Ислямската република.

В явен опит да разсее всякаква социална угриженост по отношение на стабилността на държавното управление, Хаменей приказва за отсъствието на Раиси в неделя вечерта - още преди гибелта му да бъде доказана - и съобщи, че хората не би трябвало да чакат никакви разстройства в метода на ръководство на страната.

Един от огромните въпроси, повдигнати от гибелта на Раиси, е по какъв начин отсъствието му евентуално ще се отрази на борбата за това кой ще наследи Хаменей като висш водач. Това е въпрос, който занимава учени, длъжностни лица и анализатори с напредването на възрастта на Хаменей.

Смъртта на Раиси може да има последствия и за връзките на Иран с останалата част от района. Иран поддържа редица прокси групировки, най-мощните от които се борят против Израел.

Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война ще се стреми да подсигурява, че враговете на Иран няма да се възползват от момента на разтърсвания. Раиси също по този начин бе на власт в интервал на стопляне на връзките с арабските страни от Персийския залив, в това число Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, и въпреки че е евентуално тази политика да продължи, всеки нов водач може да има разнообразни цели.

Кой е идващият на опашката за висш водач?

В комплицираната и много непрозрачна политическа конструкция на Иран на процедура няма публични или обществени места, където въпросите за наследника на Хаменей да се разискват намерено. Но от известно време анализатори, публични лица и учени, близки до политическия естаблишмънт, загатват и Раиси, и сина на Хаменей - Мохтаба, като съществени кандидати.

Смъртта на Раиси значи, че в този момент Мохтаба ще бъде считан за човек, който има явен път към висшия пост. Но това би било и рисковано предопределение. Иран има тежко завещание, обвързвано с концепцията за наследствено ръководство - водачите на Ислямската гражданска война от 1979 година изрично се опълчват на всевъзможен тип система, която прилича монархията, която те са свалили.

Популярността на Мохтаба също в никакъв случай не е била проверявана, той не се появява постоянно на обществени места. Върховният лидер би трябвало най-малко да наподобява, че има достоверна поддръжка от масите, които поддържат актуалната религиозна система, с цел да има някаква легитимност, написа още Блумбърг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР