Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing) ще пуснат напълно нови версии,

...
Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing) ще пуснат напълно нови версии,
Коментари Харесай

Кога Airbus и Boeing ще пуснат самолети, задвижвани на водород

Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing) ще пуснат изцяло нови версии, задвижвани с водород, на най-добре продаваните си тяснофюзелажни самолети към средата на идното десетилетие. Това предвижда Пол Еременко, основен изпълнителен шеф на " Юниверсъл хидроджен " (Universal Hydrogen), представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

Прогнозата на Еременко опонира на изказване на Boeing, съгласно което е прекомерно рано да се мисли за водорода като гориво за бъдещия правоприемник на модела 737. Същевременно Airbus мощно поддържа водорода, въпреки и в началото за по-малки самолети. 

Еременко, някогашен софтуерен шеф на Airbus и " Юнайтид текнолъджис " (United Technologies), приказва на конференция, проведена от Ройтерс. Той основа предходната година Universal Hydrogen с проекти да форсира внедряването на водорода като гориво, в началото при самолети за районни полети с 40 до 60 места. 

Еременко има желание да пробие и в най-натоварения сегмент от авиопазара - машините със 150 и повече места, където преобладават Boeing 737 MAX и Airbus A320neo. 

" Според мен в този клас ще има нов аероплан и от двамата самолетостроители, евентуално към средата на 30-те години на века, което значи, че те ще би трябвало да вземат решение за това до края на настоящото десетилетие. Искаме да подсигурим, че решението ще бъде за аероплан на водород ", споделя Еременко. 

Изглежда обаче, че от Boeing изключват подобен вид. Компанията съобщи през юли, че водородът има бъдеще, само че би трябвало да бъдат преодолени обилни трудности, преди той да стане необятно употребен. Устойчивото авиационно гориво предлага максимален капацитет от позиция на експедитивност и успеваемост, счита авиопроизводителят. 

Според специалисти проблеми, които би трябвало да бъдат позволени, са високата цена на водорода, провокации като съхранението и свръхохлаждането на газа, построяването на надеждна и широкообхватна снабдителна система за доставка, както и узаконяването. 

Universal Hydrogen преговаря с американските регулатори, с цел да потвърди, че водородът е безвреден, показва Еременко. Компанията възнамерява следващата година да тества районен аероплан, задвижван с водород. 

През юни френско-американското взаимно сдружение Си ЕФ Ем (CFM), което е най-големият снабдител на газови турбини за тяснофюзелажни самолети, показа коренно нов дизайн на мотор с отворени лопатки, който ще може да работи с стандартно авиогориво или водород от средата на идващото десетилетие. 

Британско-американската компания ЗироАвиа (ZeroAvia) съобщи през октомври, че ще се сплоти с Ем Ейч Ай Ар Джей Авиейшън груп (MHI RJ Aviation Group), с цел да си сътрудничат в създаването на водородно-електрическо задвижване за районни самолети. 

Самолетните мотори, задвижвани с водород, не са нещо ново. Предшественикът на американската галактическа организация НАСА реализира полет с модифициран бомбардировач, с един мотор, работещ на водород, още през 1957 година. Съветският съюз прави полет със аероплан ТУ-155 през 1988 година, при който още веднъж водород заменя керосина при единия мотор. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР