е сте единствените, които се питат коя е Клаудия Дейл

...
е сте единствените, които се питат коя е Клаудия Дейл
Коментари Харесай

Тихата революция на Клаудия Голдин

е сте единствените, които се питат коя е Клаудия Дейл Голдин и дали след 93-мата мъже, носители на Нобел за стопанска система, Академията в Стокхолм просто не реши, че е извънредно време да отличи жена.

Голдин е 64-тата жена Нобелов лауреат въобще (при 894 мъже и 27 организации в историята на наградите) и първата независима носителка на наградата за стопански науки (преди нея самопризнание печелят Елинор Остром през 2009 година и Естер Дюфло през 2019 година, само че с групов принос в компанията на мъже). Клаудия Голдин е родена в Ню Йорк през 1946 година Започва да учи микробиология в „ Корнел “, само че открива нова пристрастеност и приключва стопанска система.

През 1972 година пази докторат в Чикагския университет, отдаден на промишлеността на Юга преди Гражданската война в Щатите, което не е инцидентно. Точно в икономическата история тя открива разковничето на не една и две загадки, чиито парадигми се оказват универсални освен за стопанската система на Съединени американски щати. След това преподава в Медисън – Уисконсин, в „ Принстън “ и в Университета на Пенсилвания. Веднага откакто издава книгата си Understanding the Gender Gap: An Economic History of American Women, през 1990 година става първата жена, получила покана да се причисли като титулярен професор към департамента по стопанска система на „ Харвард “. „ Тя е извънреден стопански историк и първокачествен прибавен икономист “, споделя тогава професор Джефри Г. Уилямсън и прибавя, че новата ѝ книга за джендър стопанската система „ наподобява, може да е класика “.

Търсете,,Жената е “ в разпространителската мрежа в цялата страна и
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР