е съоръжение, което се строи, за да свързва два бряга,

...
е съоръжение, което се строи, за да свързва два бряга,
Коментари Харесай

Най-дългите мостове в света: За чудо и приказ

е оборудване, което се строи, с цел да свързва два бряга, в облекчение на хората да могат да се придвижват сред два бряга. Мост може да се построи над река, езеро, проход, котловина, язовир и други водоеми. Те са може би едни от най – старите иженерни структури в света. Мостове са строени още в дълбока античност. С развиването на човечеството и придвижване на технологиите, хората са добивали от ден на ден умения и познания по какъв начин да построяват тези уреди. Благодарение на тях, хората могат да се придвижват над гореизброените места и водоеми, както и са получили достъп до места, които в предишното са били недостъпни, заради невъзможността да се минава на отсрещния бряг.

Освен от добре познатите ни материали като желязо, бетон, дърво и други строителни материали, има места, където мостове се построяват или по – скоро изплитат от лиани, бамбук и други живи растения. В Индия например за изработката на мостове се употребяват издънките на корените на каучуковото дърво. Достигайки до отсрещния бряг, хората ги оставят да се вкоренят крепко в земята. За десетина години се получава един извънредно здрав и постоянен естествен мост.

Дървените мостове доближават своя апотеоз през XVIII век. Пример за сходен постоянен мост е мостът при Шафхаузен на река Рейн, дълъг 120 м.

Някои от дървение мостове са покрити. Това се прави за да се защищити структурата от атмосферните въздействия, а също и да не се плашат животните, преминаващи по тях от мощния звук на водата.

Интересни и красиви са зиданите сводови мостове , които са почнали да се строят и употребяват в средата на третото хилядолетие прочие н. е. в Древен Египет.

С промишлената гражданска война от XIX век, последователно е почнало строителството на чугунени и стоманени мостове.

Използват се също и висящи мостове. Те се строят още от дълбока античност, като може да са от най – елементарния вид от въжета и дъски или от стомана и бетон. Те се употребяват в случаи, в които дистанцията сред опорите е огромно.

Също по този начин има и преносими мостове , които в мналото са строени като защитни замъци. По – късно са станали нужда, когато при тяхното обикновено положение, под тях не могат да минават кораби или други плавателни и транспортни средства.

Има мостове , които в някои сектори са над вода, в други минават в подводни тунели.

Ето и някои от най – дългите мостове в света:

1. В актуалната година бе открит най – дългия провесен мост в света – Чанаккале 1915, който свързва европейския и азиатския бряг над прохода Дарданели в Турция.

2. Мостът, който свързва Хонконг, Джъхай и Макао, който се смята за най – дългия морски мост в света, с дължина 55 км. За построяването му са били нужни 420 хиляди тона желязо, що се касае за построяването примерно на 60 Айфелови кули.

3. Виадукт Данянг – Куншан, издигнат през 2010 година сред китайските градове Шанхай и Нанкин, дълъг 165 км.

4. Виадукт Чжанхуа – Гаосюн, който съшо е издигнат в Китай и свързва градовете Багуажанг и Гаосюн. Мостът е издигнат в мощно сеизмичен регион, повдигнат над планини. Дълъг е 157 км.

5. Най – дългият въжен мост е издигнат в Португалия в тибетски жанр и свързва водопада Aguieiras и дефилето Paiva. За най – смелите, които се престрашат да го преминат, премията е умопомрачителните гледки над буйната река и падащия водопад. Удоволствието трае 10 – минутно прекосяване.

Днес не можем да си представим, че мостове те, тези по този начин потребни уреди няма да ги има.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР