е родена и живее в Пловдив и е човек с

...
е родена и живее в Пловдив и е човек с
Коментари Харесай

Кредитният консултант поставя банките в конкурентна среда и ...

е родена и живее в Пловдив и е човек с дълготраен експертен опит в областта на банковото кредитиране. По обучение е Магистър по компетентност „ Финанси “, с професионална подготовка „ Икономист-Банкер “ в С.А. „ Д.А. Ценов “ гр. Свищов. Има спомагателна професионална подготовка „ Психолог “ от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методи “ гр. Велико Търново, също по този начин е Медиатор, вписан в Единния указател на посредниците към Министерство на правораздаването, член на Мрежа на посредниците при Споразумения.

Професионалния й банков опит стартира през 1996 година като касиер-преброител и по този начин 20 години, до момента в който доближава до позицията Регионален управител, след което близо три години работи на същата позиция в друга банка. Решава да поеме по нов път в професионалното си развиване и през днешния ден я откриваме като професионален кредитен съветник в една от.

- От какъв брой време сте кредитен съветник и за какво избрахте тази специалност?

- Кредитен съветник съм от есента на 2020 година. Това беше напълно естествено продължение на дългогодишния ми стаж от 23 години в банковата система. Тук е мястото да кажа, че всички сътрудници в CreditLand, без значение дали имат банков стаж или не, минават през доста детайлно образование, с обособен независим модул по артикули на всички банкови институции и това способства за поддържане на едно положително експертно равнище от квалифицирани кредитни консултанти. За мен особено това беше в допълнение надграждане и опит. Поради тази причина смятам присъединението ми към екипа на CreditLand като опция да надникна „ зад кулисите “ в кредитирането и продуктовите характерности на всички банки в България и да основа доста нови контакти.

- Защо е по-добре да употребяваме услугите на кредитен съветник пред това да си изберем сами банка и да отидем в нея?

- Причините за това са няколко: консултацията с кредитен съветник дава опция на нашите клиенти да получат сравнителни най-малко сред 3 и 5 предложения, за които не е належащо да губят време и да посещават банките. Тази услуга в този момент е още по-актуална, защото пандемията е мотив огромна част от клиентите да се възползват от опцията да получат високо качество на обслужване с стеснен контакт.

Ползвайки нас, клиентите ни би трябвало да знаят, че договаряме изцяло гратис за тях най-хубавите условия, поставяйки банките в конкурентна среда.

Добрата ни подготовка във връзка с продуктовите условия и кредитните политики на обособените институции ни дава опция да избегнем бъдещи проблеми и да предвидим какво би трябвало да създадем до завършването на дадената договорка.

Основна част от нашата работа е подготовката на всички елементи към структурата на заема, % финансиране и обезпечението.

- Споделете за забавни и сложни проблеми, по които сте работили и по какъв начин търсите и намирате вярното решение?

- Бих споделила, че забавните и сложни проблеми са всекидневие, рядко човек попада на съвършен вид – проблем при доказването на приходите, минали неточности при обслужването на заеми и по този начин нареченото „ неприятно ЦКР “, проблеми при проучване на обезпечението, не рядко спорове сред членовете на фамилията във връзка инвестицията или различия сред продавач и покупател по отношение на сделката… постоянно има нещо забавно и от време на време мъчно, само че в множеството случаи съумяваме и това ни радва. Не са рядко обстановките, в които клиентите идват с едни настройки, само че в процеса на нашите диалози, трансформират посоката и договорката придобива други характерности. В тези и всички останали моменти, най-важно е взаимното доверие, което построяваме и подготовката за едно добре стимулирано предложение, което да предоставим на нашите сътрудници. Трябва да се означи, че в последните години банките станаха извънредно гъвкави в своите политики, както за нас, по този начин и за тях клиентът е фокус, заради което се стремим постоянно да намерим съответно решение.

- Желанието за заем – потребителски или ипотечен постоянно е подбудено от нужда. Също по този начин обаче е обвързано и с действителни благоприятни условия. Какви са главните неща, с които е належащо да се съобрази човек, който е решил, че му е нужен заем?

- Ще стартира с това, че вярно определения кредитен артикул може да спести на кредитополучателите разноски и неприятности в предстоящ интервал. Много е значимо положителното обмисляне на персоналните ни финанси. Трябва да се намерения какъв % от месечния си приход е здравословно да отделяме за погашение на заеми. Сега повече от всеки път е належащо да си подсигурим финансов буфер или спешен фонд, който да ни разреши заплащане на погасителните вноски независимо в продължение на най-малко 3 месеца, при положение на непредвидени разноски или събития като редуциране от работа, увеличение на лихвения % по употребения заем или проблеми от здравословен темперамент.

- Какви ще са трендовете в кредитирането за 2021 г?

- Пандемията несъмнено се отрази върху бизнеса, кредитирането и търсенето на парцели. Много браншове бяха съществено наранени, само че би трябвало да се означи, че недвижимите парцели и ипотечното кредитиране останаха устойчиви, макар късото закъснение на жилищния пазар при започване на миналата година. Доста анализатори на българския и интернационалните пазари считат, че търсенето на парцели ще продължи, защото упованията са при едно по-мащабно имунизиране, да се избегнат разтърсвания на пазара. По отношение на лихвите по ипотечните заеми междинният лихвен % продължава да поддържа ниски равнища и сега е към 2.6%. Това е добра причина за продължение на кредитирането. Въпреки това много банки започнаха рестриктивни промени по отношение на финансиране на чиновниците на компании в по този начин наречените рискови бизнеси и останаха гъвкави във връзка с браншове като IT и фармация да вземем за пример. Продължава да се следи скок на новопостроените жилища, само че има лек спад в издадените разрешителни за пускане на градежи, което съгласно мен е бъдеща индикация за закъснение на темповете. Интересът към селските региони нараства. Пандемията усили желанието за къщи с повече пространство и автономия на членовете на фамилиите, които се наложи и продължава да се постанова да работят Home office. Хората бързо се преориентираха, че това е новото обикновено и в композиция с ниските лихвени проценти на ипотечните заеми обърнаха взор към покупката на къщи в близки до града обитаеми места. Все отново упованията са лихвите по ипотечните и потребителските заеми да се запазят към сегашните им равнища през цялата 2021 година Като цяло прогнозата за държанието на потребителите през тази година, а може би и до първото тримесечие на идната, ще се дефинира от страха за приходите и работните места. Това ме кара да мисля, че лихвите по заемите ще останат на тези равнища най-малко още година, година и половина за по този метод да продължи насърчаването потреблението и вложенията.

Ето за какво поддръжката от страна на професионален специалист е доста значима. Всеки може да тръгне по този път самичък, само че в случай че желае да вземе осведомено решение, е добре да се съветва с опитни кредитни консултанти, каквито са специалистите от Кредитланд. Изясняване целите за избор на кредитен артикул, подбора на предложения и договарянето на най-изгодни условия на финансиране, окомплектоване на нужната документи и изцяло структуриране и организация на кредитната договорка: консултантът ще извърви всяка от стъпките дружно с Вас! При това услугата е напълно безвъзмездна за клиента!

Петя Енева

Кредитен съветник

гр. Пловдив

0877 799 039

Кредитланд ЕООД

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР