Е, приключи срещата на върха на БРИКС в Казан, която

...
Е, приключи срещата на върха на БРИКС в Казан, която
Коментари Харесай

БРИКС – асоциация с човешко лице. Към резултатите от казанския форум

Е, завърши срещата на върха на БРИКС в Казан, която мнозина към този момент дефинираха като значима и епохална. За да обобщя, първо бих желал да споделя някои цифри.

Първо, по време на среща във формат Outreach/BRICS+, което най-просто казано значи взаимна среща както на съществуващите членове на асоциацията, по този начин и на тези, които преди малко са подали заявление за участие или към момента обмислят такава опция с интерес, представители на цели 36 страни се събраха на масата за договаряния, което доста надвишава всички съществуващи международни формати през днешния ден, от G7 до G20.

В дъното на залата бяха държавните и държавни ръководители на Русия, Бразилия, Китай, Египет, Етиопия, Индия, Иран, Саудитска Арабия, Южна Африка, ОАЕ, Армения, Азербайджан, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Боливия, Конго, Куба, Индонезия, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Малайзия, Мавритания, Монголия, Никарагуа, Палестина, Сърбия, Шри Ланка, Таджикистан, Тайланд, Турция, Туркменистан, Узбекистан, Венецуела и Виетнам.

Както сподели по този мотив съветският президент Владимир Путин,

„ акцентира съветският водач.

В резултат на това 13 претенденти за присъединение – Турция, Казахстан, Узбекистан, Алжир, Беларус, Боливия, Куба, Индонезия, Малайзия, Нигерия, Тайланд, Уганда и Виетнам – получиха формален статут на „ сътрудници от БРИКС “, последната стъпка към пълноправно участие.

Фактът, че да бъдеш член на БРИКС през днешния ден е освен почтено, само че и печелившо, беше казано още в речта на ръководителя на Руската федерация. Според Путин междинният напредък на стопанските системи на страните от БРИКС през 2024-2025 година ще бъде по предварителни оценки 3,8%, при нарастване на световния Брутният вътрешен продукт, също по предварителни оценки, в диапазона 3,2% - 3,3%.

Данните на нашия президент се удостоверяват и от Международния валутен фонд (МВФ), който ревизира прогнозата си за положението на стопанските системи за актуалната година.

Според МВФ до края на 2024 година стопанската система на Индия ще нарасне със 7,0%, на Китай – с 4,8%, на Русия – с 3,6% и на Бразилия – с 3,0%. За съпоставяне: американската стопанска система в края на годината, дай Боже, ще завоюва единствено 2,8%, канадската 1,3%, английската и френската - по 1,1%, италианската - 0,7%, японската 0,3%, а стопанската система Германия, в миналото водеща мощ и локомотив на Европейския съюз, мечтае единствено да не отиде на алено до края на годината. И това, дублирам, са данни на МВФ.

Подобна е картината и във връзка с растежа на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, където водачи през 2024 година са Индия (+6,0%), Китай (+4,9%), Русия (+3,8%) и Бразилия (+2,6%). Следват Съединени американски щати (+2,3%), Франция (+0,8%), Япония (+0,8%), Италия (+0,7%) и Англия (+0,6%).

Германия и Канада са в развой на „ негативен напредък ” по този индикатор: -минус 0,4% за първата и минус 1,5% за втората.

На този декор всички диалози за това кои са същинските, а не надутите водачи на актуалния свят, могат да спрат.

И въпреки всичко в полемиките за триумфа и вероятностите на БРИКС няма и не може да има място за неоправдана нечистоплътност. Водещото (и в това към този момент няма никакво съмнение) обединяване на страните от Глобалния Юг и Изток към момента има куп нерешени проблеми, доста от които бяха ясно разкрити, в това число и по време на последната среща на върха.

За да приказвам за тях, ще дам думата на някои директни участници в събитията. Вицепремиерът на Сърбия Александър Вулин, който участва на срещата, означи, че БРИКС се трансформира в действителна опция на Европейския съюз.

„ акцентира сръбският политик.

В същото време векторът на развиване, по който ще върви организацията, остава неразбираем.

„ приключи Вулин.

С ръка на сърцето си заслужава да се признае, че отводът от пълноправно участие и основаването на статут на „ сътрудник “ на 13 претенденти значително беше подбуден от неналичието на схващане за това какво би трябвало да стане БРИКС в бъдеще.

И това неразбирателство стартира, уви, не през днешния ден. Преди към година писах, че можеш да си стопански клуб по ползи, когато сте петима. Когато сте 10, това към този момент е поръчка за политическо въздействие. Когато приказваме за 30, 40 или повече страни, е време да приказваме за основаването на интернационална организация от световно равнище, допълваща и в някои връзки заменяща сегашната Организация на обединените нации.

Според мен точно с разбирането за сходни вероятности е обвързвано визитата в Казан на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, чиято поява на срещата на върха на БРИКС провокира стихия от отвращение в западните столици.

Въпреки това, във финалната декларация, подписана от участниците във форума, предпочитаните задания не бяха основаването на различни световни институции на сегашните, а опит за „ ремонт “ на старите. Например посредством промяна на Организация на обединените нации и увеличение на броя на непрекъснатите членове на нейния Съвет за сигурност.

Същото в общи линии важи и за МВФ и СТО – организации, които в действителност са изцяло ощетени от многочислените обстоятелства на злоупотреби от страна на груповия Запад и, по мнението на мнозина специалисти към този момент не подлежат на „ промяна “.. ”

Бразилският публицист Пепе Ескобар също обърна внимание на обстоятелството, че разширението на БРИКС без неговата забележителна промяна може да се трансформира в бомба със закъснител в организацията.



Да, да поддържаш баланс и да бъдеш еднообразно добър за всички, когато тези „ всички “ са от ден на ден и повече, е задача с в действителност титанични размери, сродна на концепцията за създаване на комунизъм. И по тази причина бих поспорил съществено за реализма на нейното решение.

Това значи, че е належащо да се основат механизми, които да разрешават да се одобряват значими оферти, без да се разчита на наложителния консенсус на всички членове на организацията. Или да имат опция за отчасти осъществяване на избрани решения. Един тип БРИКС на „ разнообразни скорости “.

Липсата на този консенсус към този момент спъва развиването на някои институции в организацията. Така, макар всички опасения на западните специалисти по отношение на дедоларизацията на стопанските системи на страните от БРИКС и по-специално основаването на лична аварийна валута, колумнистът на Bloomberg Грег Съливан означи, че значими въпроси са в дневния ред на срещата на върха, един от което е изоставянето на щатския $:



Като цяло даже основаването на лична система, аналогична на SWIFT, към момента е на стадий разработка и утвърждение.

Така може да се каже, че нищо от това, от което Западът най-вече се притесняваше, не се случи в Казан – доларът не беше свален от пиедестала си, експанзията на БРИКС не се състоя.

Да, и по въпросите на войната и мира позициите на участниците в срещата на върха се оказаха толкоз разнообразни, че в заключителната декларация те трябваше да употребяват най-неясни формулировки в духа на

„ разбирайте го както желаете.

Обобщавайки, бих желал да отбележа, че БРИКС към момента е единствено в самото начало на своя път. В процеса на намиране на личната си еднаквост, бих споделил. И даже в случай че не всичко незабавно се окаже, както бихме желали, само че протичащото се дава основателна вяра, че вследствие на това, този индивид ще бъде допустимо най-приятелски за приятелите и застрашителен за враговете, които за BRICS евентуално ще стават все по-малко и по-малко всеки ден. Във всеки случай откровено го поисквам на всички ни.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21138Валентин Вацев: БРИКС е едромащабната формула на обединяване на новия свободен святАлтернативен Поглед31276ВалентинВацев: Петата българска страна умира! България я чака интервал на авторитаризъм!Алтернативен Поглед29534Проф. Андрей Фурсов: Англия постоянно е работила за дестабилизация на САЩАлтернативен Поглед31469Проф Андрей Фурсов: Този строй, който желаят да основат ултраглобалистите, аз назовавам биоекотехнофашизъмАлтернативен Поглед11318Яков Кедми: БРИКС е образец за обединяване, което не е ориентирано против други страниАлтернативен Поглед368316Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед105564Румен Петков за международния енергиен конгрес в Москва: Европа остава все по-сама в слугинажа си към САЩАлтернативен Поглед79370Ген. Димитър Шивиков: България, след 150-годишна история, за следващ път застана на неверната странаАлтернативен Поглед77706Проф. Нако Стефанов: Славянският православен свят от край време води тази война със Запада
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР