е осъдена да плати обезщетение от 180 000 лева на

...
е осъдена да плати обезщетение от 180 000 лева на
Коментари Харесай

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

е наказана да заплати обезщетение от 180 000 лв. на юноша, който е потърпевш тежко и e с трайни премеждия и увреждания след рухване в триметров трап в региона на НДК, написа.
Инцидентът е станал преди 5 години, когато той е бил едвам на 17 години и течеше огромен. Около 21,30 ч. вечерта момчето се прибирало с другар и вървели край паркинга сред кино „ Люмиер “ и заведението „ Планет “, в посока към бул. „ България “. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от сложени заграждения поради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за малко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения бул.. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия трап и изгубило схващане.
След като се свестил ученикът схванал, че се е озовал в подземния паркинг, обадил се на родителите си, тъй като не можел да стане и изпитвал мощни болки в левия гален. Те пристигнали и го закарали в болница, където след незабавната интервенция последвали още две, само че и до през днешния ден младежът не може изцяло да се възвърне.
Той е завел делото против общината още през 2017 година, като е изискал обезщетение от 200 000 лв. за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отхвърля безучастие и даже твърди, че е налице съпричиняване, тъй като момчето не е трябвало да върви в този сектор, а и поради тъмнината изгубило ориентировка и не е усетило естествената хлътналост по релефа на парка.
В решението си арбитър Мариана Христова от Софийския градски съд (СГС) отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, само че са липсвали осветяване и инструкции за заплаха от проваляне в изкопа, както и заграждения, с цел да бъде избегнат случай.
Според съда е било и невероятно за момчето да планува и предотврати рухването при нормалното внимание, което всеки пешеходец е задължен да демонстрира.
Софийски градски съд е отчел и тежките последствия за момчето след случая. При рухването лявото му стъпало е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, строшаване и разкъсвания.
Последвали са три интервенции с слагане и махане на железни игли, гипс и тежка рехабилитация, напредване с патерици няколко месеца и потребност от помощ при обслужване. Три месеца по-късно момчето е трябвало още веднъж да влезе в болница поради контузия и на пищяла от рухването. След нея пък получил зараза, която наложила ново лекуване. През ноември 2015 година проучване с ядрено-магнитен резонанс посочило трайни затруднения.
Заключенията на лекарите, направили съдебномедицинската експертиза, е, че макар петте години лекуване, при младежа „ са настъпили трайни дегенаративни последствия от тежката вътреставна контузия на левия гален и лявото стъпало, с следваща дисторция, деформиране и намаляване на свода на ходилото, мъчителна и накуцваща походка наляво “. Заради това, той и до през днешния ден търпи болки в десния крайник и гръбначния дирек всяка заран и при пренатоварване.
Майката на момчето е свидетелствала, че след изписването са го водили с кола на учебно заведение и поради него даже пуснали асансьора, с цел да стига до класната стая. Първоначално възобновяване вървяло добре, само че по-късно младежът получил страхотни болки в кръста, краката и челюстта. Жената споделя, че синът ѝ не можел въобще да стъпва, тъй като на единия крайник го болял глезенът, а на другия – коляното. Изтърпял е голям брой мъчителни операции, трябвало е непрекъснато да пие антибиотици, а от стероидите напълнял с над 10 кг. Бил е доста уплашен, депресиран и нямал сили за нищо.
Преди контузията упражнявал баскетбол и спортувал интензивно, само че по-късно се капсулирал, срамувал се да върви с приятелите си, тъй като куцал и ръкомахал, свидетелства майката на момчето. Двамата от приятелите му също са декларирали пред съда, че младежът към този момент рядко излиза.
За да почете желае в съвсем цялостния му размер, арбитър Христова категорично акцентира, че става дума за потърпевш, който все още на случая е бил на 17 години, а е претърпял тежки увреждания, лекуването е траяло 5 години с 3 интервенции и доста още мъчителни операции. И след тях обаче продължава да изпитва болки, като се постанова да пие болкоуспокояващи.
Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР