е може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване.Това

...
е може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване.Това
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Не може и предсрочни избори, и машинно гласуване

е може да има и предварителни избори, и машинно гласоподаване.

Това съобщи в предаването проф. Михаил Константинов, математик и ръководител на "Информационно обслужване ". Заедно с някогашния представител на ЦИК - Цветозар Томов двамата разясниха въпроса за машинното гласоподаване.

"Един от въпросите, който се разисква, е обвързван с по този начин наречените машини за гласоподаване. По в този момент настоящите текстови във всички секции с над 300 гласоподаватели би трябвало да има единствено машини ", уточни Константинов.

По думите му концепцията изборите да се проведат в два дни наподобява на извършването на покупки по време на зараза.

"Първият ден да гласоподават по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в доста страни, без да има ковид ", разясни Константинов.

Според някогашния представител на ЦИК - Цветозар Томов, има три аргументи, заради които хората могат да желаят машинно гласоподаване – България има съмнение към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния развой.

"Трябва деликатно да бъдат разказани процедурите, по които ще се съхраняват изборните бумаги. Има значение по кое време и какви ще са идващите избори. Никъде в законопроекта не се изяснява за какво се предлага за Обикновено национално заседание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две условия към ЦИК. Едното е в един едномандатен регион да няма гласоподаватели от разнообразни общини, а другото те да бъдат почти равни по размер ", изясни Цветозар Томов.

Двамата разясниха и нестихващата вълна от митинги в страната.

"На мен не ми хареса, че конфликтите се трансфораха в мотив за още един обществен конфликт, в който се разисква кой е отговорен. Не знам кой е отговорен, само че знам кой е виновен – управляващите. Трябва да се обясни за какво се позволиха конфликти при съществуването на толкоз полиция в центъра на София ", сподели още Цветозар Томов.

"Надявам се, че българският народ ще прояви разсъдък и ще решим проблема ", заключи Константинов.

Още от полемиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР