е един от българските производители, който доставя за Лидл България

...
е един от българските производители, който доставя за Лидл България
Коментари Харесай

Станимир Лапатарев, български производител: Пътят от детската ми мечта до излагането на продукцията ни в 111 магазина в цялата страна

е един от българските производители, който доставя за Лидл България качествени зеленчуци - зелена и алена капия, свеж лук и чесън, репички, патладжан и праз - . Защо избра да работи с Lidl и какво бе за него и екипа му преживяването да взе участие в рекламната акция на веригата, беседваме със Станимир Лапатарев, шеф на " Лапатарев " ЕООД.

Г-н Лапатарев, по какъв начин решихте да се занимавате с произвеждане на зеленчуци и по какъв начин се разви във времето Вашето стопанство?

Включвах се в развъждането на зеленчуци и плодове в домашната ни градина с готовност още като дете. Харесваше ми силата на земята и по какъв начин дребното семенце се трансформира в растение и дава храна. Като агроном по обучение, на 25 години взех решение да наема 10 дка земя и да се захвана самичък с производството на зеленчуци. С времето научавах нови неща, ставаше ми все по-интересно, учех се от грешките си в процеса по основаването на все по-качествена продукция. Днес обработвам 2500 дка в землищата на с. Труд и с. Калековец, където отглеждам домати, чушки, патладжан, репички, праз, зелен лук и чесън, зеле, карфиол, както и зърнени култури за сеитбооборот. Следя персонално всички останали процеси, като имам и 10 души непрекъснат личен състав, а сезонните ни служащи са над 50.

Така, въпреки че всичко стартира като фамилен бизнес, към този момент много се разрасна. Установихме, че пазарът демонстрира интерес към зеленчуците ни, без значение от сезона, по тази причина стартирахме построяването и на оранжерийно стопанство. Това ни разрешава да доставяме част от продукцията си целогодишно и в същото време можем да осигуряваме работа на повече хора.

За да растем, разчитаме на силата на технологиите. Използваме трактори, оборудвани с автопилот - интелигентни системи от най-ново потомство. Наред с това стопанството ни има документа Global G.A.P. за положителни аграрни практики и GRASP за работни и обществени практики. А този документ е наложителен за всеки производител, който желае да работи с Лидл България, тъй като те ползват три пъти по-строги от законовите условия за останки от пестициди за гарантирането на тяхното чудесно качество.

Какъв сътрудник е Лидл България и какви са изгодите за вас от сходно партньорство?

Всичко стартира от едно ревю в София. Истината е, че аз потърсих Лидл България. Тогава осъзнах, че пътят за триумфа на българския производител минава през комерсиалните вериги, тъй като пазарът е сигурен, може да се направи проект за производството и надлежно за пласмента. На нас Лидл България ни оказва помощ с обезпечения размер на продукция, като огромна верига със 111 магазина в цялата страна, а аз се концентрирам в това, което умея най-добре - производството на зеленчуци.

За Lidl произвеждаме 12 наши продукта, измежду които зелена и алена капия, свеж лук, чесън, репички на връзка или плик, патладжан, праз. Съвместната ни работа е в интерес на клиента, а осъществените обороти и облага разрешават на нас, производителите, да влагаме в аграрни земи, машини за пакетиране и обработка, да сме новаторски и да внедряваме нови технологии. Пак споделям - задачата ни е да произвеждаме висококачествени продукция, която в днешно време изисква огромно влагане, само че не всеки би я оценил. От страна на Lidl имаме сътрудник, който може да си разреши това качество, търси го, тъй като желае да го даде на своите клиенти.

Какво ви костваше като старания да покриете сертификацията по GlobalG.A.P. и това огромна спънка ли беше за Вас?

Сертифицирането е наложително за всяка компания по света, която желае да е конкурентоспособна. Ние също предприехме тази стъпка, целият развой лишава към година, само че си заслужава напъните - сътрудниците ни могат да разчитат на постоянно свежа и качествена продукция.

Ние, като производители, подсигуряваме за качеството на стоката. През годините сме следвали наложената от Лидл България процедура до клиента да стигат само и единствено качествени зеленчуци. Имаме извънредно прецизен надзор на качеството. От една страна, ние вършим проучвания, преди да пуснем стоката към магазините, а от друга - Лидл България също проучва и тества продукцията за над 700 типа останки от пестициди в самостоятелни лаборатории в Германия и Гърция.

Какви нововъведения прилагате във вашето произвеждане и до какъв резултат водят те?

Иновациите са извънредно значими за нас, тъй като ни отличават и ни оказват помощ да растем. В стопанството ми всичките трактори и други машини и са оборудвани с автопилот. Те са облекчение да оператора и подсигуряват качество на обработките. Механизаторите единствено завеждат машината до полето, а автопилотът я ръководи за прецизни обработки до 2 см отклоняване от браздата. Дисплеят е като таблет, близо 20 спътника обезпечават непрекъсваемост на връзката и това доста улеснява работата. Засяваме, култивираме, пръскаме, берем единствено в тези линии. Първите автопилоти закупихме преди 5-6 години и след това всяка нова машина незабавно се оборудва. Постоянно внедряваме нововъведения и най-съвременни технологии, тъй като качеството на обработките ни отличава. Такъв образец е нашата огромна осъвременена линия за измиване на по-рано творби праз, която го приготвя за реализация през зимата.

 Снимка: Лидл

Наскоро ви видяхме в на Lidl за тяхната акция за свежи плодове и зеленчуци. Как ви възприемат другари и родственици, откакто ви видяха на телевизионния екран?

Веднага се съгласих да вземам участие в клипа. Организирах авансово производството по този начин, че да можем да се посветим напълно на снимачния ден. Беше незабравимо. Срещнахме се с капитана на волейболния тим мъже Цветан Соколов, който е превъзходен човек и наш нов другар. Той е звезда! Беше впечатлен от размера и организацията на производството ни. В рекламата Цветан би трябвало да отхапе прясна чушка и се снимаха повторения, до момента в който се получи най-хубавата обстановка. Във всеки дубъл той си хапва чушки, и отново, и отново снимат... Накрая на деня сподели, че е изял толкоз чушки, колкото в никакъв случай до момента. Така че хубавите мемоари и новите другарства остават като бонус от процеса по снимане. Зеленчукопроизводството е доста динамично и мнозина се отхвърлят, тъй като срещат редица компликации. Ние не сме от тях, няма да се откажем. Производството на качествени зеленчуци е нещото, което мога и желая да върша и отсега нататък.

Рекламните клипове от акцията на веригата можете да видите на:

Материалът е възложен от Лидл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР