E“ добавките обикновено са неразделна част от преработените храни. Някои

...
E“ добавките обикновено са неразделна част от преработените храни. Някои
Коментари Харесай

„Е“ добавките могат да бъдат вредни? Защо не всички хранителни добавки са безопасни

„ E “ добавките нормално са неразделна част от модифицираните храни. Някои от тях обаче не са толкоз безвредни, колкото се смяташе до момента – и не става въпрос за изкуствени оцветители или подсладители. Много по-малко се приказва за нездравословното влияние на тези хранителни добавки – по тази причина си коства да знаете кои да избягвате.

Ние консумираме спомагателни субстанции в количество от няколко кг годишно. Междувременно не всички от тях са изцяло безвредни за здравето. И не става въпрос за прословутите консерванти, изкуствени подсладители и синтетични овкусители.

Струва си да знаете, че производителите на храни употребяват и други добавки, които могат да бъдат доста нездравословни за доста хора. Вижте на кои „ Е “-та си коства да обърнете особено внимание.

Какво съставляват питателните добавки?

Хранителните добавки, са химически съединения, добавени към храната по софтуерни аргументи, макар че не се употребяват всекидневно и не се употребяват като нейна присъща съставна част. Целта на потреблението им е възстановяване на трайността на храната, нейния усет, аромат, консистенция или попречване на промени в качеството. Обозначени са с цифра и писмен знак „ Е “ на етикетите.

Хранителните добавки се употребяват освен при производството, само че и при обработката и приготвянето, пакетирането, превозването и съхранението. В резултат на това тези субстанции или техни производни стават или могат да станат съставна част на храната и се употребяват с нея.

Смята се, че средностатистически човек употребява 2 кг хранителни добавки годишно дружно с ежедневното си хранене. При деца оптималните дневни дози се надвишават до пет пъти.

Вредни ли са питателните добавки за здравето?

„ E “ добавките са субстанции, утвърдени за консумация и затова считани за безвредни за здравето. Все отново би трябвало да се помни, че това се отнася за обстановката на съответен дневен банкет, който не надвишава откритите стойности.

Добре е да знаете, че някои от употребяваните съединения се срещат естествено в храната и са изцяло безвредни. При всеобща консумация на спомагателни субстанции с храната обаче, тези съединения могат да окажат въздействие върху тялото.

Сред питателните добавки, няма доста такива, които предизвикват мощни странични резултати, само че те могат да се появят при хора с хранителна свръхчувствителност.

Знаем, наред с други неща, че подобрители на усета като глутамати (и сходно настоящият подсладител аспартам ) провокират главоболие. Консерванти като серен диоксид, бензоати или сорбати, както и изкуствени оцветители (напр. кармин или анато) и синтетични аромати могат провокират алергични реакции.

От своя страна нитритите предизвикват появяването на кожен сърбеж и обриви и елементарно се трансформират в канцерогенни съединения. От друга страна, изкуствените подсладители нарушават гликемията и водят до наддаване на тегло.

Тези проблеми обаче към този момент са оповестени, а има и по-вредни „ Е “-та! Не се обръща задоволително внимание на полусинтетичните добавки и тези, получени от натурални артикули и затова считани за безвредни.

Кои „ Е “ добавки могат да бъдат нездравословни?

Добавките „ E “ нормално са неразделна част от модифицираните храни. Някои от тях обаче не са толкоз безвредни, колкото се смяташе до момента – и не става въпрос за изкуствени оцветители или подсладители.

Много по-малко се приказва за нездравословното влияние на тези хранителни добавки – по тази причина си коства да знаете кои да избягвате.

1. E338-E452 – Фосфати

Това е фосфорна киселина и нейните съединения (фосфат: натрий, калий, калций, магнезий, ди-, три- и полифосфати), употребявани в храните като регулатор на киселинността, емулгатор и свързващо вещество.

Те се употребяват в най-големи количества дружно с артикули като:

  • газирани питиета, изключително вид кола;
  • топени и крема сирена;
  • кондензирано мляко и други млечни артикули (включително растителни млека );
  • сметана за кафе;
  • студени меса;
  • рибни и морски продукти;
  • зърнени закуски;
  • десерти и доста други артикули.

Това ни кара да ядем прекалено много от тях дружно с модифицирани храни. При хранене в западен жанр някои хора одобряват до 3-4 пъти повече от тези съединения от целесъобразната граница.

Междувременно непотребните фосфорни съединения мъчно се отстраняват от бъбреците. Това усилва смъртността освен измежду пациентите със болести на този орган, само че и броя на смъртните случаи в общото население, породени от сърдечно-съдови и общи болести. Фосфатите предизвикват загуба на калций и магнезий от тялото, допринасяйки за техния недостиг.

Фосфатите освен предизвикват негативен баланс на минерални съединения, нужни, наред с други, за здравето на сърцето, само че също по този начин трансформира интензивността на гените.

Според проучвания те могат да обиден до 5000 души. гени, свързани с метаболизма на мазнините и поддържащи клетъчния метаболизъм в тялото. Хората с нараснали равнища на фосфат в кръвта също демонстрират желание към затънал метод на живот и ниско равнище на интензивност.

2. E 433 – Полиоксиетилен сорбитан моноолеат (полисорбат 80, P80)

Емулгатор, употребен основно в млечни артикули, където стабилизира капчиците млечна лой и ги защищава от смяна на тяхната консистенция, както и в сладкарски произведения, диетични артикули, дъвки, сосове, артикули за заместители на хранене и други промишлени артикули, както и в медикаменти, хранителни добавки, и козметика.

Изследванията демонстрират, че това съединяване предизвиква развиването на рисковата бактерия Escherichia coli, която също е чест замърсител на животинските първични материали и е една от най-честите причинители на хранително отравяне.

Този и други емулгатори (включително сходен полисорбат 40 или 20), които също се прибавят към тези артикули, улесняват проникването на нездравословни бактерии през чревната лигавица, която при естествени условия е ефикасна защитна преграда. Освен това улеснява формираните под тяхно въздействие ракови кафези да се разделят по-бързо и да умират по-рядко.

3. E1400 – Малтодекстрин (като декстрин)

Декстрините принадлежат към групата на модифицираните нишестета и се употребяват като сгъстител в артикули от нишесте, т.е. съдържащи брашно сладкарски произведения и сладкиши. Също по този начин постоянно се среща в плодови консерви, изключително такива с високо наличие на захар, а също по този начин е помощно вещество в таблетки и капсули.

Това, което не се загатва обаче, е високият гликемичен показател на тези съединения, по-висок от този на чистата захар, и фактът, че те усилват растежа на нездравословни бактерии в червата (напр. Salmonella и E. coli). Така усилва риска от увреждане на лигавицата им, както и от развиване на възпалителни болести и алергии.

4. E319 – Tert-butylhydroquinone (tBHQ)

Синтетичен консервант от групата на фенолите, употребен като антиоксидант в термично обработените мазнини. Среща се основно във вносни артикули, например сосове, дъвки, закуски като крекери или пуканки, храна на прахуляк, сушено месо и други Често се комбинира с други нездравословни консерванти, например BHA и BHT.

Изследванията демонстрират обаче, че наличието му в диетата понижава интензивността на Th-хелперните лимфоцити, както и на тези, които унищожават патогените (SFA). Резултатът е намаляване на имунната система и по-висока периодичност на вирусни болести, в това число грип. Също по този начин се свързва с удължение на продължителността на инфекцията и по-голямо разрушение на тялото.

5. E 466 – Карбоксиметил целулоза (CMC, целулозна гума, кармелоза)

Това полусинтетично производно на целулоза, получено от дървесина, е сгъстител, стабилизатор, емулгатор или антислепващ сътрудник. Използва се основно за възстановяване на консистенцията на артикули като сладолед, нискокалорични десерти, млечни артикули, храни за кърмачета или подготвени пържени артикули. Среща се и в доста фармацевтични артикули.

Въпреки че целулозната гума даже се предлага като тип водоразтворими фибри за хора с чревни болести, даже здрави хора би трябвало да я заобикалят, тъй като предизвиква възпалителни реакции в червата.

В остатък предизвиква болки в корема, отичане и диария, защото се разгражда от чревни бактерии. Изследванията обаче демонстрират връзка сред потреблението му и намаляването на популацията на потребните бактерии, които оформят психическото благоденствие, с едновременното развиване на тези, причиняващи и развиването на рак на червата, метаболитни нарушавания и увеличение на склонността към наддаване на тегло.

6. E471 – Моноглицериди и диглицериди на мастни киселини

Това е известен емулгатор, намиращ се основно в маргарините. Но също и в доста други постоянно употребявани артикули, да вземем за пример самун, подготвени сладкарски произведения, сладки, кремообразни десерти, дъвки, замразени ястия и модифицирани меса.

Тези мастни производни, които са формирани от своите непълни молекули, се срещат естествено в храната. Те се прибавят и към мощно модифицирани хранителни артикули в изкуствено получена форма. Проблемът е, че те са съпроводени от избрани количества неестествени трансмастни киселини за които няма минимална неутрална за здравето доза, както и скотски мазнини и тежки метали като никел, олово, кадмий, арсен и даже живак. Възможните здравословни затруднения при нараснала консумация на глицериди засягат основно кръвоносната и храносмилателната системи.

7. E407 – Карагенан

Това е желиращ сътрудник, сгъстител и стабилизатор, получен от червени водорасли. Често се среща в млечни артикули и десерти, в това число диетични артикули, плодови произведения (като конфитюри с ниско наличие на захар), формула за кърмачета и детски храни.

Въпреки това, някои способи за обработка на карагенан (и трансформации в храносмилателната система) го карат да се трансформира в полимер с нараснали странични резултати. Това включва причиняващи инфектиране на червата и нарушавания в тяхното действие, както и повишаващи риска от развиване на синдром на раздразнените вътрешности, язви и ракови болести.

8. E171 – Титанов диоксид

Това е бяло багрило, употребявано освен в храните (особено в дъвки, бонбони, глазури и др.), само че и в опаковки на храни, медикаменти и хранителни добавки, и козметика, в това число пасти за зъби и кремове с UV филтър. Формата на титанов диоксид, стрит на прахуляк до размера на наночастици (мащабът на единични атоми и молекули) става все по-широко употребен, който може свободно да проникне в чревния епител.

По този метод те провокират мощни възпалителни реакции, повреждат клетките и последователно се натрупват в организма. Това предизвиква възпалителни болести на червата и интензификация на съществуващи, да вземем за пример с язва на дебелото черво или сопнато черво. Наночастиците също се свързват от бактерии в храносмилателния тракт, което прави патогенните микроби по-малко откриваеми от имунната система.

Не всички хранителни добавки са неестествени съединения. Много от тях даже се употребяват всекидневно с непреработени артикули. Така че си коства да ревизирате каква връзка се крие под обещано число „ E “.

Какви „ Е “ добавки употребяват производителите на храни?

В Европейския съюз, са позволени за приложимост над 330 добавки, някои от които преди са били неразрешени за приложимост и, за благополучие, се появяват в продуктите доста по-рядко.

Всички добавки в храните имат своите цифрови означения, предшествани от буквата „ E “, където номерацията доближава до 1000, а обособените функционални групи на веществата попадат в избрани цифрови диапазони:

  • E100-E199 – оцветители;
  • E200-E299 – консерванти;
  • E200-E299 – антиоксиданти;
  • E400-E499 – набухватели, емулгатори, желиращи сътрудници, сгъстители, стабилизатори и др.;
  • E500-E599 – помощни средства;
  • E600-E699 – подобрители на вкуса;
  • E900-E999 – подсладители, гланцове и други;
  • E1090-E1999 – консерванти, сгъстители, стабилизатори и други

Информацията за питателните добавки би трябвало да бъде предоставена на етикета на продукта, само че не постоянно е елементарно да ги идентифицирате.

Производителите постоянно не дават номер, а единствено цялостното име на съединението. От друга страна, не е извънредно описът на съставките да демонстрира единствено поредност от цифри с буквата E. Как да разберете за това? За страдание в наши дни извършването на покупки се прави най-добре със смарт телефон, като се ревизират съмнителните съставки измежду изброените.

Какви артикули не могат да се употребяват с добавки „ E “?

За благополучие питателните добавки не могат да се употребяват в някои типове артикули, тъй че когато ги купувате, не е нужно да се притеснявате за допустима несъразмерна консумация на тези субстанции.

Веществата „ E “ не могат да се употребяват в артикули като:

  • непреработени храни, като се изключи сурови месни продукти;
  • натурална минерална вода;
  • пастьоризирано и стерилизирано мляко, в това число UHT, без аромати;
  • ферментирали млечни питиета без добавки, както е посочено нагоре и не са подлагани след това на топлинна обработка;
  • пастьоризирана сметана без горните добавки (не важи за този с понижена масленост);
  • масло;
  • кафе и екстракти от кафе без горните добавки;
  • листен чай без горните добавки;
  • неемулгирани масла и мазнини от растителен и скотски генезис (това не се отнася за сосове и майонези);
  • пчелен мед.

Кои „ Е “ добавки могат да бъдат нездравословни? – резюме

Често „ Е “ добавките, които се употребяват, с цел да придадат на храната комерсиално качество, като цвят, мирис и устойчивост са тези, които най-често предизвикват алергични реакции. Някои от тези реакции на свръхчувствителност включват: храносмилателни разстройства – диария и колики. Нервни разстройства – хиперактивност, бодърствуване и нервност.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР