Дювал е истински специалист по леко налудничавите, вътрешно разбити герои

...
Дювал е истински специалист по леко налудничавите, вътрешно разбити герои
Коментари Харесай

Робърт Дювал стана на 90 години

Дювал е същински експерт по леко налудничавите, вътрешно разрушени герои и в това е неговата най-голяма мощ.

Робърт Дювал е роден на 5 януари 1931 година в Калифорния. Майка му се споделя Марийн, а татко му - Уилям Хауърд, е адмирал и по тази причина не е инцидентно, че откакто приключва колежа през 1953 година, Робърт постъпва в армията за две години. След като се уволнява, се насочва към театъра и учи в New York's Neighbourhood Playhouse. След като приключва, стартира да играе на театралните подиуми на и отвън Бродуей.

През 1964 година Робърт Дювал се дами за Барбара Бенджамин, само че през 1975 година се развеждат. През 1982 година се венчава за Гейл Йънгс, само че се развеждат през 1986 година Третият му брак е с Шарън Брофи от 1991 година до 1996 година Последният му брак продължава и до момента и е с аржентинката Лусиана Педраса. Разликата им е 41 години. През 2004 година, 74-годишният тогава артист и режисьор се дами за 33-годишната по това време Лусиана Педраса, написа life.dir.bg.

Дювал и киното

Дебютът на Дювал е през 1962 година с роля в " Да убиеш присмехулник ". Поздравленията, които получава, му вдъхват убеденост и той продължава да се снима в киното, като редом с огромния екран взе участие и в голям брой телевизионни продукции. През 1963 година взе участие в " Captain Newman M.D. ", а през 1965 година има дребна роля в " Nightmare in the Sun ". Година по-късно е част от екипа на " Преследване " на Артър Пен, с Марлон Брандо, Джейн Фонда и Робърт Редфорд. През 1968 година се снима с Джеймс Каан в " Countdown " на Робърт Олтман. Същата година се появява за малко в " The Detective " с Франк Синатра. В края на 60-те се снима в " True Grit " с Джон Уейн, Денис Хопър и други и в " The Rain People " на Франсис Форд Копола, още веднъж с Джеймс Каан.

70-те години стартират с " Военнополева болница " (1970) на Робърт Олтман, с Доналд Съдърланд и " THX 1138 " (1972) на Джордж Лукас. Отново през 1972 година Робърт Дювал е в ролята на Том Хейгън в " Кръстникът " на Франсис Форд Копола, с Марлон Брандо, Ал Пачино, Джеймс Каан, Даян Кийтън и други

Дювал получава заслужена номинация за " Оскар ". Същата година е премиерата на " Joe Kidd " с Клинт Истууд, а през 1973 година излиза " Lady Ice " с Доналд Съдърланд. През 1974 година излиза " Кръстникът 2 " на Копола. През 1976 година е премиерата на " The Seven-Per-Cent Solution ", както и " Телевизионна мрежа " на Сидни Лъмет, с Фей Дънауей. В края на 70-те Дювал прави изключителна роля в " Апокалипсис в този момент " на Франсис Форд Копола и не инцидентно е номиниран за " Оскар ". Във кино лентата вземат участие още Марлон Брандо, Мартин Шийн, Лорънс Фишбърн, Харисън Форд, Денис Хопър и други Отново през 1979 година Дювал прави друга добра роля в " The Great Santini " и още веднъж е с номинация.

80-те години стартират сполучливо с " Tender Mercies ", а Робърт най-сетне взима статуетката, която толкоз пъти му се изплъзва от ръцете. Дювал написа доста от песните, които неговият персонаж извършва във кино лентата.

През 1988 година артистът се снима във кино лентата на Денис Хопър " Colors ", където взе участие и Шон Пен. През 90-те Дювал продължава да се снима, като някои от заглавията са " Дни на тътнеж " (1990) на Тони Скот, с Том Круз, Никол Кидман и други, " Пропадане " на Джоел Шумахер, с Майкъл Дъглас, " Джеронимо: Една американска легенда " (1993), с Джийн Хекман, Мат Деймън и други, " Феномен " (1996) с Джон Траволта, Кийра Седжуик, Форест Уитакър и други През 1996 година взе участие в " Sling Blade " на Били Боб Торнтън. Година по-късно Дювал режисира и изиграва основната роля в " The Apostle ", като още веднъж получава номинация за осъществяването си.

В началото на новото хилядолетие Робърт Дювал се снима в " Да изчезнеш за 60 секунди " (2000) с Никълъс Кейдж, Анджелина Джоли и други, " Шестият ден " (2000) с Арнолд Шварценегер, " Джон Кю " (2003) на Ник Касаветис, с Дензъл Уошингтън, " Свободна територия " (2003), режисиран от Кевин Костнър.

През 2009 година излиза " Пътят " (2009), където Дювал си партнира с Виго Мортенсен и Чарлийз Терон и " Лудо сърце " с Джеф Бриджис.

Значими награди

" Оскар " (1984 година най-хубав артист в основна роля - " Tender Mercies " )

БАФТА (1980 година най-хубав поддържащ артист - " Апокалипсис в този момент " )

" Еми " (2007 година най-хубав основен артист в минисериал или ефирен филм - " Broken Trail " )

" Златен глобус " (1993 година най-хубаво осъществяване на артист в минисериал или ефирен филм - " Stalin " ; 1990 година най-хубаво осъществяване на артист в минисериал или ефирен филм - " Lonesome Dove " ; 1984 година най-хубаво осъществяване на артист в игрален филм - " Tender Mercies " ; 1980 година най-хубав артист в поддържаща роля - " Апокалипсис в този момент " )

Любопитно за Робърт Дювал

Той е разпален танцьор на танго.

Освен това е футболен почитател и поддържа аржентинския народен тим.

" Да се събереш с другари и да се храните дружно е едно от най-хубавите неща в живота ", споделя артистът и режисьор Робърт Дювал, който през вчерашния ден навърши 90 години.

Съпругата му Лусиана Педраса също чества рожден ден през днешния ден. Тя навършва 49 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР