Дясната управляваща коалиция в Австрия продължи с плана си да

...
Дясната управляваща коалиция в Австрия продължи с плана си да
Коментари Харесай

Коалицията в Австрия иска тест по немски за бежанците, за да получават пълна социална помощ

Дясната ръководеща коалиция в Австрия продължи с проекта си да ореже помощите за чужденци, в това число и за бежанци, макар риска той да бъдат оспорен по правосъден път и да провокира опозиция в останалата част от Европейския съюз, съобщи " Ройтерс ".

Консерваторите на канцлера Себастиан Курц, които ръководят дружно с крайнодесните, предходната година завоюваха парламентарните избори с твърда позиция против имиграцията, като дадоха обещание да не се повтори мигрантската рецесия от 2015 година, когато Австрия пое един от най-големите дялове, търсещи леговище в Европа.

През март Конституционният съд разгласи за противозаконен прибавен на локално равнище модел за плануваната от държавното управление промяна. Според нея всеки, който желае да получава главната минимална обществена помощ, би трябвало да е живял в Австрия пет от последните шест години. Системата също така предвиждаше понижаване на помощите за бежанци за първите пет години.

След решението на съда кабинетът през днешния ден разгласи променения си проект, който постанова таван от 563 евро на месец за бежанците. Средствата обаче може да бъдат увеличени до 863 евро, каквато е сумата за австрийците, в случай че бежанците преминат изпит по немски език.

" Основното предписание, което ще въведем, е, че немският ще стане ключът за достъп до цялостната минимална помощ ", сподели Курц по време на конференция. " Това значи, че който има незадоволително езикови знания, няма да може да получава цялостната минимална помощ. "

Остава обаче въпросът дали новият проект няма още веднъж да бъде блокиран от Конституционния съд, който постанови, че към бежанците би трябвало да има по-добро отношение спрямо останалите чужденци, защото по формулировка те не могат да се върнат в родните си страни.

Макар разпоредбите, които бяха отхвърлени, да не правеха разлика сред жители на други страни от Европейски Съюз и австрийци, новият проект не разрешава на всички чужденци да аплайват за главната помощ в продължение на пет години.

Това основава капацитет за спор сред Австрия и други страни от Европейски Съюз, където съгласно европейските правила за независимост на определяне жителите на всички страни членки би трябвало да бъдат третирани еднообразно.

" Свободата на определяне е независимост да се работи в цяла Европа. Свободата на определяне не е независимост за търсене на най-хубавите системи за обществени помощи и в този смисъл този интервалът за изчакване е според мен стъпка в разпоредбите посока ", акцентира Курц.

По думите на Курц е " плашещо ", че множеството хора, които получават минималната обществена помощ, са във Виена и съвсем половината от тях са непознати жители. Попитан дали новите проекти са законни, той отговори, че това ще се реши на друго място. " Ние не сме Конституционният съд ", означи канцлерът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР