Дясната Алтернатива за Германия“ продължава своя зашеметяващ растеж и вече

...
Дясната Алтернатива за Германия“ продължава своя зашеметяващ растеж и вече
Коментари Харесай

Смаяни от растежа на дясната АФД в Германия, социалистите поискаха съдът да я забрани и закрие

Дясната „ Алтернатива за Германия “ продължава своя замайващ напредък и към този момент е 2-рата най-голяма партия в Германия. Според другите анкети сега те имат към 23% поддръжка, до момента в който християндемократите от ЦДУ са преди всичко с към 29-30%. АФД също така води във всичките провинции на Източна Германия с изключение на в Берлин. 

Останалите партии, обезпокоени от растежа на АФД, започнаха да приканват за възбрана на партията. Официалната причина за евентуалната възбрана е загадка среща, на която членове на АФД са обсъждали огромен проект за депортиране на мигранти и „ жители, които не са интегрирани “. Въпреки медийните офанзиви за потайни срещи, от АФД не отхвърлят, че една от задачите им във властта е да депортират всеобщо мигранти, които не подхождат на немската просвета и не се интегрират в обществото. Двата съществени идеологически въпроса за партията са закъснение на зелената енергетика и внезапно понижение на миграцията, както и въпросната депортация. От ЦДУ, които дружно с АФД към този момент имат над 50% от гласовете в Германия, започнаха да омекват по въпроса и даже предложиха въвеждане на " водеща немска просвета ", като единствено мигранти, които я следват, ще могат да получават поданство. Двете партии не са съгласни само за депортацията на бежанци и жители - като съгласно ЦДУ хора с поданство не би трябвало да подлежат на депортация, а АФД, съгласно въпросните секрети срещи, желае да изгони от Германия всички, които не се вписват в обществото. 

Социалдемократите (СПД) са водещата партия в настояването за възбрана на десните. Те виждат себе си като главният зложелател на консервативната, националистическа идеология, откакто са били и главен зложелател на Хитлер до момента в който той се е борил за властта в Германия. СПД, която е и  партията на канцлерът Олаф Шолц се срутват до трето място с едвам 15% поддръжка и водят със единствено 1% над „ Зелените “. Именно Шолц е измежду водещите гласове за възбрана на партията. Той счита, че това е въпрос за правосъдната система и би трябвало Германия да се поучи от историята. 

Немската конституция фактически разрешава възбраната на партии, които търсят да „ лимитират или отстранен главния свободен, либерален ред “. Целта е да се предотврати властнически партии да завладяват властта. 

Досега този принцип е употребен два пъти – да забрани „ Социалистическата Райх Партия “, която е била правоприемник на нацистката партия и да забрани „ Комунистическата партия “. 

От ЦДУ също са срещу възбраната на АФД, тъй-като съгласно тях това е неуместно да се случи и до момента в който се разисква, единствено налива в мелницата на десните. 

„ Наистина ли водачът на социалистите счита, че можеш просто да забраниш партия, която стига 30% в предизборните изследвания? Това е плашещо отказване на действителността “, счита водачът им Фридрих Мерц.

Дори от СПД показват подозрения, че е допустимо да се стигне до възбрана на партията. Според някои от тях към този момент е късно, откакто партията съставлява водеща мощ в Източна Германия и се готви за съществени резултати на идните европейски избори. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР