Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за

...
Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за
Коментари Харесай

Проучване: Нараства броят на украинците, които искат мир с Русия дори с цената на териториални отстъпки

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за преустановяване на войната, породена от съветската инвазия, съгласно изследване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха оповестени във вторник, оповестява Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този % на приемане на вероятни териториални отстъпки въпреки всичко е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 година През септември 2022 година единствено 8% от украинците биха приели такива отстъпки, %, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и единствено два месеца по-късно при последното изследване от април - към този момент 32%.

Въпреки това болшинството от украинците към момента остават срещу териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното изследване са срещу тях. Възможността за започване на развой на мирни договаряния с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тематика в публичното мнение и в формалния украински дискурс, в подтекст, в който съветските войски напредват непретенциозно, само че устойчиво на фронта в източна Украйна.

В предложение за преустановяване на огъня и контрактуван мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съдружници, Владимир Путин изиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отхвърли на Украйна от устрема за присъединение към НАТО, като предварителна стъпка за обновяване на договарянията сред Русия и Украйна въз основа на незавършеното съглашение на договарянията, извършени през март-април 2022 година в Истанбул, напомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски разгласи предходната седмица, че има намерение да изготви нов кротичък проект до ноември (месеца, в който се организират изборите в САЩ), като първата е " формулата за мир ", която предложи в края на 2022 година С нея изиска евакуиране на всички съветски войски от украинска територия и възобновяване на интернационално приетите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която прикани украинското държавно управление да признае " новите действителности ", надлежно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият кротичък проект, който ще предложи, би трябвало да бъде подсилен и от западните сътрудници на Украйна, които й дават военна помощ, като възнамерява да провежда нова среща на върха през ноември по тематиката за преустановяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този тип, която се организира в Швейцария през юни, Русия също би трябвало да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази самодейност на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи интернационална поддръжка за предложенията си за преустановяване на спора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР