Дядо Неделчо Бойков е легенда в района. Всички знаят за

...
Дядо Неделчо Бойков е легенда в района. Всички знаят за
Коментари Харесай

Свиленградчанинът Дядо Неделчо Е На 107 Години! Неговата История Ще Ви Вземе Акъла!

Дядо Неделчо Бойков е легенда в региона. Всички знаят за него. Въпреки впечатляващите си 107 години, наподобява поразително добре. На доктор съвсем не е ходил, а и хапчета не пие. Признава, че още му се живее, въпреки че към този момент краката го болели и не можел да прави дългите разходки, за което му било извънредно мъчително. Тази година, когато му връзвахме мартеничка, той се обърна към нас с типичното си възприятие за комизъм и ни сподели: Хайде, следващата година отново, показа пред " Старият мост " снаха му Зюмбюла. Тя описа, че свекър й не желал никой да му оказва помощ, а самичък се обслужвал. Тази зима нацепил към 3 кубика дърва. Сам палел и печката си.

Неделчо Бойков е емигрант от Беломорска Тракия. Роден е в село Мерхамли (Пеплос) в далечната 1912 година Бил 7-8 годишен когато със фамилията си се заселва в Костур. От 1950 година живее в Свиленград. Самият той счита, че е роден през 1911 година, само че преди време се е получило комплициране и се води в регистрите с година по-млад. През годините се е занимавал със земеделие, тютюнопроизводство, бил е в строителна бригада към ТКЗС-то. Дълголетието е наследствена линия в рода на дядо Неделчо. Баща му е бил 96-годишен, когато е умрял, а брат му се споминал на 93 година

Участник е във Втората международна война. Бил е артилерист, само че в пердах не е влизал, като шанс го е избавил от крах. Със своя полк е бил в Унгария, само че скоро са го демобилизирали. Изкараха ни маларични, въпреки че аз нямах такава болест, бяхме четири набора, които ни изволниха тогава и ни върнаха, споделя дядо Неделчо. Скоро по-късно научил, че неговият полк бил в придвижване, когато два самолета почнали да обстрелват артилеристите. Така той е имал шанс да оцелее и да доживее дълбоки старини.

Въпреки впечатляващите си 107 години, най-възрастният мъж в България не е изгубил мозъка си. Допреди три години всеки ден ходеше на разходка в парка, само че зимата на 2017 година получи лек инсулт и в този момент излиза единствено в двора на къщата ни, показа синът му Стамо. " Когато пострадах, се замислих за гибелта. Не ме е боязън да умра, само че към момента ми се живее ", съобщи старецът с типичното си възприятие за комизъм.

Дядо Неделчо не крие тайната на дълголетието си, която съгласно него се дължи на дългите разходки. Обикалял съм цялата мерия, хвали се той. Освен това в никакъв случай не е пушил. Ракия не пие, през лятото си купува биричка, а тази зима пиел по няколко глътки бял пелин. Храни се постоянно едновременно. Обядва тъкмо в 12:00 часа, вечеря рано - към 18:00 часа, и то лека храна. Предпочита попари от прясно или кисело мляко. Яде и плодове, като обичаните му са банани и сварени ябълки. Добре вижда, само че все по-слабо чува. Въпреки това гледа телевизия.

Възрастният мъж има три деца - щерка и двама сина, като единият е умрял преди 8 години. Освен 6 внука и 8 правнука, той се радва и на 4 праправнучета.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР