Дядо-Кольовото дърво в село Студена спечели титлата Дърво с корен

...
Дядо-Кольовото дърво в село Студена спечели титлата Дърво с корен
Коментари Харесай

Дядо-Кольовото дърво в село Студена спечели титлата Дърво с корен 2021

Дядо-Кольовото дърво в село Студена завоюва купата " Дърво с корен 2021 ". Това стана по време на вчерашната онлайн гала. Величественото вековно дърво се извисява на височината при вход Студена и се вижда от цялото село. Носи името на притежателя на равнищата, където пораства - Никола Ангелов, прочут като дядо Кольо, който след усилена работа си почива под дебелата му сянка. Според преданията дъбът е част от гъста гора, среща се в землището на днешното село. Заради гората и минащата река там се заселват първите му поданици - българи, криещи се от турските нападения. е знак на Студена - посреща връщащите се вкъщи негови поданици и е стожер на тази българщина и религия.

В категория " Вековните дървета приказват " победител е - 350-годишно дърво, растящо в едноименната околност в центъра на с. Годешево , което за първото място с 232 гласа. Историята изпраща Валентин Асенов, който споделя, че всяка година под чинара се спуска огромна въжена люлка, на която хората се люлеят за здравето. В предишното там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и битки, на които хората са се стичали от всички околни села да гледат. Наградата връчи от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките и член на журито, който раздели любопитни обстоятелства към обичая да се залюляват младите, изпълняван и в други краища на страната. Отличието е признато от Евелина Чолакова, кмет на селото, което благодари и приветства концепцията на състезанието, да има опция да се означи забележителните български дървета, които да бъдат известни.

В спомагателната категория " Млад природолюбител " журито награди учениците от клуб " Пътешественици от етнографията на Граово " към СУ " Васил Левски " и Регионален юношески Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени парите, които поставят за, за който локалните имат вяра, че има чудодейна и целителна мощ. Младеж към този момент 4 години почистват мястото от бурната растителност, като имат желание да слагат и указателна таблица.

И тази година журито връчва спомагателна специфична премия - на учениците от Технологично учебно заведение Електронни системи към Технически университет-София, Професионална гимназия по превоз и енергетика " Хенри Форд " и 32.СУ " Св. Кл. Охридски " в София. Те изпратиха историята на своя смърч, което е първото засадено от тях в границите на началото на което е цел да събере и рециклира телефони и с парите да засадите хората. Журито реши да ги отличи заради проявеното от тях интензивно отношение към заобикалящата ни среда и вдъхновяващия образец за идея с мисълта за природата и бъдещето.

Дядо-Кольовото дърво в село Студена финалист и българският представител в интернационалния конкурс " Европейско дърво на годината 2022 ". Той ще стартира на 1 февруари и в него ще има своите национални спечелили ще се включи в общо 16 страни. Онлайн гласовото ще продължи през целия месец на. Разчитаме на поддръжката на всички, с цел да помогнем на българската дъб да заеме почтено място измежду обичаните хора на хората от Стария континент.

from on.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР