Дядо Коледа е част от магията на празника, дори вече

...
Дядо Коледа е част от магията на празника, дори вече
Коментари Харесай

Градът, в който е погребан истинският Дядо Коледа

Дядо Коледа е част от магията на празника, даже към този момент да сме задоволително пораснали, с цел да знаем, че не той оставя подаръците под елхата. Белобрадият старец с алените облекла и шейната с елените не е единствено артикул на нечие въображение, а има своя същински прототип.
 Дядо Коледа, Свети Никола и най-реалистичният му портрет, създаван до момента
Как тъкмо е изглеждал Дядо Коледа

Най-реалистичният портрет на Свети Никола

Свети Никола от Мира и Бари е международно приет за индивида, въодушевил легендата за Дядо Коледа. Той е същински християнски светец, роден не в замръзналия север, а в турския град Мира. Смята се, че Свети Николаус, както също го назовават, е роден към 270 година от н. е. и е умрял 67 години по-късно.

Той е бил уважаван по цялото Средиземноморие поради своята благотворителност, изключително в дребното италианско градче, ситуирано на върха на Ботуша. Това може би е повода моряците от Бари да откраднат тленните му остатъци и да ги реалокират в своя град през 1087 г. 

Originario de una ciudad turca, la historia de San Nicolás de Bari podría haberle dado origen al mito de Santa Claus durante la Antigüedad.
— Muy Interesante MX (@MuyInteresanteM)
Днес три четвърти от това, за което се твърди, че е скелетът на Свети Никола, се намира под базиликата Сан Никола, най-голямата черква в Бари, посещавана годишно от хиляди християни от целия свят.

Жителите на Бари се гордеят същински със своя светец, въпреки и да не е роден там, само че не одобряват обаче всеобщата комерсиализация на неговия образ. За тях свети Никола е локалният воин и техен настойник, на който се молят да ги закриля в сложни моменти и да им дава здраве.

Свети Никола се дефинира и като " повсеместен светец ", тъй като се уважава от всички християни, тъкмо както дева Мария да вземем за пример. Той се счита и за закрилник на дамите и най-много на тези, които не са омъжени.

Le est fêté Saint, Saint Patron des enfants.
Évêque de Myre en Asie mineure au 4e siècle, une partie de ses reliques furent apportées en Italie à Bari et en France à Saint-Nicolas-de-Port en Lorraine où ce saint est très apprécié.
Bonne fête aux Nicolas!
— Nicolas (@LouisRielFrance)
А концепцията, че раздава дарове и е наистина щедър, не е просто небивалица, Има исторически доказателства, че например една вечер е хвърлил три торби със златни монети през прозорците на три девойки, за да могат да си разрешат обилни сватби, предава CNN.

В Италия Свети Никола се е трансформирал в Дядо Коледа през 1500 година, носейки дарове на децата и плъзгайки се по комините. Сто години по-късно стартира и световната трансформация на Свети Ник в Дядо Коледа.
 Кога стопираме да имаме вяра в Дядо Коледа
Кога стопираме да имаме вяра в Дядо Коледа

Според учените

Първо американски издания през 1800-те години изобразяват Свети Николай по какъв начин влиза в домовете и носи дарове на децата на Бъдни вечер, а по-късно отлита на шейна, теглена от северни елени. А по-късно една огромна компания за безалкохолни питиета припознава облика на белобрадия дъртак като печеливш рекламен трик и оттогава до момента той е на всички места към нас в последните седмици от годината.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР