Дядо и баба също трябваше да дойдат с нас, макар

...
Дядо и баба също трябваше да дойдат с нас, макар
Коментари Харесай

Парагвай вече не е рай за неваксинираните германци

" Дядо и баба също трябваше да дойдат с нас, въпреки че не желаеха ", споделя Кевин Нойгум от Северен Рейн-Вестфалия. Той, брат му, родителите им, както и бабата и дядото са пристигнали в Парагвай преди четири седмици. " Напуснахме работа в Германия, а в този момент желаеме да ставаме фермери ", споделя изпълнен с оптимизъм 25-годишният Кевин, въпреки никой от фамилията да няма никакъв опит в тази сфера. Наистина ли в Парагвай идват толкоз доста германци, които бягат от имунизациите? И за какво? На този въпрос Кевин дава отговор с подчертана нерешителност: " Ние се осведомяваме добре, четем доста по въпроса и по-късно ще решим дали да се имунизираме или не ".

На германците Парагвай им харесва

Парагвай е желано място за немските изселници - и то освен от началото на пандемията. Градчето Хоенау е било учредено от германци през 1900-та година. Първите преселници пристигнали преди време от Бразилия. Парагвай им предложил редица удобни благоприятни условия - огромна, едва обитаема страна с доста плодородна почва и ниски цени. След Втората международна война там идват и нацисти. " Д-р Смърт " - както е бил именуван прословутият доктор от Аушвиц Йозеф Менгеле, също е бил измежду тях. В продължение на няколко години той е живял точно в Хоенау. През 1970-те години на това място се заселват и редица немски пенсионери, най-вече по стопански аргументи, тъй като в Парагвай няма подоходен налог. През 2021-а броят на имигрантите в страната съвсем се е удвоил по отношение на миналата година.

Повече независимост и по-малко стрес

" Всички идват поради имунизирането ", споделя Георг Валдлайтнер, който всички назовават Чики. Той е в Парагвай от над 25 години, държи баварски ресторант и е срещу имунизирането и защитните маски. Въпреки това не гледа с положително око на новопристигащите. " Всички те нямат визия какво ги чака тук и множеството от тях ще се върнат по-бързо назад в Германия, в сравнение с си мислят. " Вечерта, на рождения ден на един другар на Чики, излиза наяве какъв брой огромна е немската колония в Парагвай и какво е отношението на множеството германци към ограничаващите ограничения. Рожденикът Манфред Поп, който също живее от години в Парагвай, ни кани с думите: " Ще е цялостно с хора - чакаме 100 души, от които никой не е имунизиран, нито пък ще носи маска ".

Това за маските се оказва правилно. Но опитът да разберем дали всички в действителност са неимунизирани, потъва в море от хули и закани. Няколко минути по-късно домакинът кара репортера да напусне тържеството. Само една млада двойка, пристигнала преди четири седмици, споделя намерено за очакванията си да стартира нов живот в Парагвай. " Тук няма подобен стрес като в Германия - там сега е цялостна неразбория. Един другар ни убеди да дойдем, а коронавирусът единствено форсира решението ни ", споделя Йоана Фабер.

Да не си имунизиран не е безвредно

През януари кметът на Хоенау Енрике Хан изрази в изявление за един парагвайски вестник паниката си от идващите неимунизирани германци. След това обаче бе засипан с ненавист в обществените мрежи. " Ние, парагвайците, считаме за наш цивилен дълг да се имунизираме ", споделя Ноеми Яра, дясна ръка на кмета и директорка на туристическата работа. " Само посредством имунизацията ще можем да си върнем тези свободи, с които сме привикнали. Бих предложила и на чужденците да се имунизират, тъй като изключително тук, в нашия район, системата на опазването на здравето не е изключително добра. А и имунизираните се обслужват с преимущество в лечебните заведения. " Яра удостоверява, че в последните месеци в региона са се заселили доста повече германци, в сравнение с в предходните години - единствено в Хоенау били пристигнали над 1000 немски жители. Яра се пита за какво управляващите са ги пуснали без да изискат от тях документ, че са имунизирани.

Правилата към този момент са други

Но ето, че се случи тъкмо това. От 12-и януари в Парагвай влезе в действие нов закон, съгласно който идващите от други страни, които нямат непрекъснато право на престой, би трябвало да са минимум два пъти имунизирани против ковид. Новината шокира мнозина, които не желаят да се имунизират, а към този момент са натоварили покъщнината си в контейнери за превоз през океана. Неимунизираните пък, които към този момент са пристигнали в Парагвай, няма да могат да излязат и да влязат още веднъж през границата, в случай че не се имунизират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР