Дядо Добри Светецът от Байлово, както приживе наричаха дядо Добри,

...
Дядо Добри Светецът от Байлово, както приживе наричаха дядо Добри,
Коментари Харесай

Почина светецът от Байлово – Дядо Добри


Дядо Добри

" Светецът " от Байлово, както приживе назоваха дядо Добри, е умрял на 103 години. Това оповестиха от Кремиковския манастир, където той се отдръпна през април 2016 година

Българската православна черква също заяви с огорчение за кончината на Добре Димитров Добрев (дядо Добри).

Тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово довечера. Храмът ще бъде отворена цяла нощ. В сряда ще се отслужи упокойна литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Дядо Добри стана обществено прочут, откакто направи най-голямото подаяние за храм-паметника " Св. Александър Невски " от 35 000 лева преди години. Сумата беше набрана посредством милостиня от миряните пред храма. Дарявал е средства и на други черкви и манастири.

Заради делото му приживе го назоваха Просяка на Христос, Жива икона, Безсребърник, Светец...

Добре Добрев, или просто дядо Добри, е роден е на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му умира в Първата международна война и майка му отглежда сама децата си.

Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 година – време, в което България взе участие във Втората международна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада наоколо до него и съвсем го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава напълно на духовното. Именно тази нова посока в живота и образецът, който дава след това с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го назовават " Светецът от Байлово ", показват от Българската православна черква.

В началото на новото хилядолетие взема решение да подари всичките си парцели на църквата. Почти всеки ден дядо Добри ходеше пешком или с рейс до София и пред вратите на храм-паметника " Св. Александър Невски " или църквата " Св. Седмочисленици " събираше в една пластмасова чаша пари, които по-късно даряваше до стотинка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР