Двуцифрената инфлация в много части на света доведе до най-високите

...
Двуцифрената инфлация в много части на света доведе до най-високите
Коментари Харесай

Недостигът на кафени зърна повишава цената дори на най-евтината чаша кафе

Двуцифрената инфлация в доста елементи на света докара до най-високите от десетилетия насам сметки за хранителни артикули, което принуди някои консуматори да преминат към по-евтини артикули

Глобалната рецесия на разноските за живот е предиздвикала феновете на кафето да се снабдят с по-евтини питиета. Но дефицитът на зърна робуста прави все по-трудно намирането на преференциална чаша кафе.

Въпреки че доста фенове на кафето избират висококачествените зърна арабика, продавани в кафенетата, робустата нормално е по-евтина, защото дървото е по-издръжливо и изисква по-малко грижи, което улеснява производството на огромни количества. Този вид постоянно се употребява в разтворимото кафе, еспресото и смлените смеси, продавани в супермаркетите, които претърпяват завръщане, защото потребителите, които не разполагат с пари, търсят други възможности.

Основните производители обаче изпитват усложнения да отговорят на внезапното повишаване на търсенето, като тази седмица цените на едро доближиха най-високото си равнище от близо дванадесет години.

За потребителите на най-големия пазар на кафе в Европа, Германия, това придвижване на цените се отразява осезаемо върху цените на дребно, като разтворимите сортове се продават с близо 20% по-скъпо, в сравнение с преди година, макар че инфлацията при кафето на зърна е намаляла. През април растежът на цените на разтворимото кафе в Съединени американски щати също се забави по-малко от този на печеното кафе.

Шансовете за скорошно понижаване на дефицита на робуста в международен мащаб наподобяват мрачни. Виетнам - най-големият производител в света - евентуално е събрал най-малката си годишна продукция от четири години насам, откакто фермерите се концентрираха върху засаждането на по-доходоносни култури като авокадо и дуриан, с цел да се оправят с възходящите разноски за торове след нахлуването на Русия в Украйна.

В Бразилия, вторият по величина производител на сорта, реколтата е наранена от суша, а в Индонезия също има опасения, че продукцията може да пострада след проливните дъждове.

Въпреки тези спънки през първите шест месеца на настоящия сезон в международен мащаб е изнесен по-голям брой зърна от сорта робуста спрямо последните три години, само че това не е задоволително бързо, с цел да се отговори на по-големите потребности. Доставките сред октомври и март са с към 4% по-високи в съпоставяне със същия интервал на 2021-22 година, по данни на Международната организация за кафе.

" Има толкоз огромно изместване на търсенето от кафето с по-високи цени, че даже пазарът не е удовлетворен от по-високия експорт на робуста ", споделя Джудит Ганес, която управлява консултантска компания, фокусирана върху артикули като кафето, в Ню Йорк.

Промяната се следи за първи път измежду пекарите, които усилват количеството на робуста, употребена в комерсиалните смеси, с цел да компенсират по-високите разноски за арабика и сметките за сила. След това двуцифрената инфлация в доста елементи на света докара до най-високите от десетилетия насам сметки за хранителни артикули, което принуди някои консуматори да преминат към по-евтини артикули.

В резултат на това разтворимото кафе с високо наличие на робуста се разраства по-бързо от другите сегменти на промишлеността, съгласно Агиналдо Лима от Бразилската асоциация на производителите на разтворимо кафе, чиято страна е най-големият производител на разтворимо кафе в света. Водещи компании в други страни, като Nestle SA и индийската Tata Coffee, също регистрират по-голямо търсене на разтворимо кафе в последните си финансови доклади.

Въпреки че зърната робуста са известни с това, че са доста по-горчиви от сорта арабика - частично заради по-високото наличие на кофеин - Виетнам и Индонезия са подобрили качеството на своите зърна, което улеснява пекарите да усилват разнообразието в смесите, без това да се отразява фрапантно на усета, съгласно Ганес.

Потребителите могат да открият " доста забавни усети ", пиейки робуста, даже в случай че усетът е друг от този на кафето арабика, споделя Даниел Мунари, бариста, който управлява и Royalty Quality Cafe в Южна Бразилия.

" Има наслада и киселинност, които са отлично допълнение и придават баланс на напитката ", споделя той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР