Двустранната слънчева клетка комбинира перовскитна и силициева технология(снимка: Michele De

...
Двустранната слънчева клетка комбинира перовскитна и силициева технология(снимка: Michele De
Коментари Харесай

Двустранна слънчева клетка повишава ефективността


Двустранната слънчева клетка комбинира перовскитна и силициева технология
(снимка: Michele De Bastiani)

С лънчева клетка „ с две лица ” съчетава най-хубавото от перовскитните и силициевите технологии за фотоволтаика и може да събира доста повече сила от слънчевита лъчи. Разра ботката е дело на интернационално обединяване, в това число откриватели от Университета за просвета и технологии „ Крал Абдула ” (KAUST) и Университета за технологии и инженеринг.

На намерено светлината идва най-вече непосредствено от слънцето. Конвенционалните тандемни слънчеви кафези към този момент могат да преобразуват тази светлина в електричество по-ефективно, спрямо обичайните силициеви слънчеви кафези, посредством усвояване на спомагателни дължини на вълната на светлината. Но откривателите споделят, че може да бъде събрана още повече сила благодарение на двустранна тандемна настройка, написа.

Светлината, отразена и разпръсната от земята, също може да бъде събирана, с цел да усили доста количеството ток, генерирано от тандемната слънчева клетка. Изследването, оповестено в, разказва по какъв начин тъкмо екипът е проектирал устройството – композиция от перовскитната и силициевата технология – с цел да надскочи признатите сега граници за продуктивност на тандемната настройка.
още по тематиката
„ Използвайки отразената от земята светлина, към този момент можем да генерираме токове, по-високи от тези при стандартните тандеми, без въобще да усилваме индустриалните разноски ”, споделя доктор Микеле Де Бастиани, съавтор на проучването, представен от.

Потенциалът за хващане на непряката слънчева светлина е проучван в предишното, само че без забележителна пробна инспекция. В новото проучване са взели участие сътрудници от Технологичния институт в Карлсруе и Университета в Болоня, с цел да решат научните и инженерни провокации, нужни за включване на технологиите за събиране на непряката слънчева светлина.

„ Двуфазните силициеви слънчеви кафези бързо заемат все по-голям дял на пазара на фотоволтаици, защото те могат да доведат до увеличение на продуктивността с 20%. Експлоатацията на тази идея в тандемите / в този момент отваря благоприятни условия за свръхвисоко произвеждане на сила при налични разноски ”, заключават учените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР