Двустепенно става управлението на Български ВиК холдинг“ ЕАД, съобщиха от

...
Двустепенно става управлението на Български ВиК холдинг“ ЕАД, съобщиха от
Коментари Харесай

Нов шеф на ВиК холдинг

Двустепенно става ръководството на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, оповестиха от Регионалното министерство. Решението е на министър Андрей Цеков. За ръководител на Надзорния съвет е определен проф. доктор инж. Ганчо Димитров.

ВиК Холдингът ще се ръководи от 5-членен Надзорен съвет и 4-членен Управителен съвет. Новата управителна конструкция на сдружението е подадена към Търговски указател, организира се процедура по вписването ѝ.

Целта на връщането на двустепенната форма на ръководство е да се усъвършенства работата във ВиК бранша, да се засилят плановете за рационализация на ВиК мрежата и инфраструктурата, да се осъществят редица огромни водни планове, с които да се усъвършенства качеството на предлаганите услуги за жителите, да се подкрепят ВиК операторите при реализацията на плановете им с европейско финансиране, да се подхващат ограничения за финансовото излекуване на ВиК сдруженията от структурата на ВиК Холдинга.

В Надзорния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД влизат още инж. Росица Димитрова, Богомил Петков, Кирил Симеонов и Дафинка Семерджиева.

Председателят на Надзорния съвет – проф. доктор инж. Ганчо Димитров, е магистър строителен инженер по водоснабдяване и канализация от УАСГ, специализирал е в Москва и във Виена. Преподавател е в катедра „ Водоснабдяване, канализация и филтриране на водите “ (ВКПВ) в УАСГ. Ръководил е и е взел участие в създаването на над 90 проектантски и научноизследователски планове в региона на установяването на загубите на вода и създаване на рационални механически решения и системи за намаляването им, мониторинг на водопотребелението в здания и обитаеми места, планиране на бързи самопромиващи се филтри за ПСПВ и други Има внедрени във водоснабдителната процедура планове с потвърдено понижение на загубите на вода и броя на повредите.

Инж. Росица Димитрова е инженер химик с магистърска степен от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, както и строителен инженер с магистърска степен от УАСГ – София по специалността „ Водоснабдяване и канализация – ВиК мрежи и уреди “. Част от професионалния ѝ път минава във „ ВиК “ ЕООД – Благоевград, като в интервала 2014-2021 година е била шеф на водното сдружение. Под нейно управление са внедрени енергийно-ефективни ограничения в ПСОВ Благоевград, ПСОВ, Разлог, ПСПВ Гоце Делчев, построена е и фотоволтаична апаратура на територията на ПСОВ Благоевград.

Богомил Петков е приключил Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ в Свищов. Работил е в частния бранш. Член е на Управителния съвет на Камарата на строителите в България. Бил е депутат в 47-то и 48-то Народно заседание.

Кирил Симеонов е приключил „ Икономика и мениджмънт “ в Университет Охайо Уеслиън, Съединени американски щати, има магистърска степен по Международен мениджмънт от Университет Бокони – Милано, Италия. Занимавал се е с търговия с акции и финансови деривати. Бил е депутат в 45-то, 46-то, и 47-мо Народно заседание.

Дафинка Семерджиева е правист с магистърска степен от ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Има богат административен опит – била е основен юрист на Община Пещера, зам.-кмет на Община Пещера (2007 – 2009 г.) с сектор европейски планове, зам.-областен шеф на Пазарджик. През последните 10 година работи като юрист.

Управителният съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ще има двама изпълнителни членове – ръководител на УС – инж. Лозко Лозев и зам.-председателят на УС – Ирена Георгиева. В УС на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ще са и Владимир Бибов и Атанас Бояджиев.

Инж. Лозко Лозев има магистърска степен „ Водоснабдяване и канализация “ от УАСГ. Бил е основен инженер на „ ВиК “ ЕООД Хасково, занимавал се е с планиране на водопроводни и канализационни мрежи, поддръжка и ремонт на ВиК мрежи.

Ирена Георгиева е магистър по Право в СУ „ Св. Климент Охридски “, има докторантура по финансово право в СУ. От август 2022 година е изпълнителен шеф и член на Съвета на шефовете на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД.

Атанас Бояджиев е магистър по специалностите „ Бизнес администрация “ и „ Международни стопански връзки “ в УНСС. Бил е част от Надзорния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД при основаването му. Преди това е работил по европейски планове в разнообразни институции, бил е консултант в политическия кабинет на Министерство на регионалното развитие от 2017 до 2021 година, като е отговарял за политиките в областта на районното развиване, ВиК бранша и нормативното законодателство.

Владимир Бибов има магистърски степени по „ Публични финанси “ от УНСС и „ Журналистика и медии “ от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Има 14 година опит във финансовия бранш, от които 5 година в Комисията за финансов контрол. Бил е консултант в политическия кабинет на Министерство на регионалното развитие в интервала юни – август 2023 година, като е отговарял за политиките във ВиК бранша.

На финансистите и икономистите в Надзорния съвет и Управителния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ще се разчита да създадат в незабавен порядък разбор на действителното положение на 24-те дъщерни сдружения, да предложат ограничения за финансово излекуване на ВиК операторите, с цел да проработи ВиК Холдингът като капиталово сдружение, което подкрепя планове за модернизацията на ВиК инфраструктурата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР