Двусмислената позиция на САЩ по отношение на конфликта в Близкия

...
Двусмислената позиция на САЩ по отношение на конфликта в Близкия
Коментари Харесай

Експерт очаква нова ескалация на конфликта между Израел и Хамас

Двусмислената позиция на Съединени американски щати във връзка с спора в Близкия изток и, евентуално, оставащият военен капацитет на Хамас още веднъж може да докара до ескалация на обстановката във допустимо най-кратък период . Това мнение изрази пред ТАСС професорът по интернационалните връзки от Университета на Южна Калифорния, шеф на Центъра за интернационалните проучвания Патрик Джеймс.

" Краткият отговор е, че сме се върнали към статуквото, което е съществувало преди 10 май, само че със смъртната заплаха от доста сериозна ескалация, в случай че Хамас успее да пробие Железния купол ", сподели Патрик Джеймс.

Експертът означи, че от една страна готовността и способността на придвижването на Хамас да възобнови спора ще повлияе на обстановката. " Дали мирът ще бъде непокътнат ще зависи от резултатите от изчисленията на Хамас.
 Примирието сред Израел и Хамас се резервира, египетски медиатори сноват сред тях
Примирието сред Израел и Хамас се резервира, египетски медиатори сноват сред тях

Спасителните служби в Газа не престават да търсят оживели измежду отломките

По-конкретно, дали Съединени американски щати ще блокират доставките на оръжие за Израел? Това е малко евентуално да се случи. Но тогава вероятността от нови офанзиви се усилва. Друг основен въпрос е какъв брой ракети " Хамас " сега е оставил и какъв брой ще могат да получат в близко бъдеще . Отговорът на този въпрос може да бъде единствено при позоваване на класифицирани материали ", заключи Патрик Джеймс.

От друга страна, неустойчивостта на обстановката се улеснява от неналичието на поредна позиция на Съединените щати в актуалните вътрешнополитически условия. " Няма американски дипломат в Израел, тъй че при неналичието на дипломатически канали се ускорява натискът върху президента на Съединени американски щати Джо Байдън и държавния секретар Антъни Блинкън, които би трябвало да бъдат директно забъркани в тази обстановка ", изясни Патрик Джеймс.
 Израел хвърлил нощес над 120 бомби против мрежата от тунели на
Израел хвърлил нощес над 120 бомби против мрежата от тунели на " Хамас "

Убити минимум 10 членове на терористичните групировки " Хамас " и " Ислямски джихад

Той напомни, че дейностите на Съединени американски щати минават през филтъра на вътрешната политика. Байдън доста усърдно се пробва да остане отвън обстановката, защото центърът и лявото крило на Демократическата партия имат доста разнообразни възгледи за спора сред Израел и Газа.

Натискът върху Байдън е от разнообразни страни и отсам капацитетът за непоследователни дейности е огромен . " Според професора двусмислената позиция на Съединени американски щати - " не е доста добра в такава обстановка, която може да се утежни още веднъж за момент на око ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР