Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите

...
Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите
Коментари Харесай

Mагазини и заведения затварят завинаги в Пловдив и са освободили помещенията си


Двуседмичната обсада на обществения живот в Пловдив към този момент дава първите си стопански жертви – двайсетина магазини и заведения в центъра са затворили вечно и са освободили пространствата си.
Табели „ Дава се чартърен “ към този момент висят на редица обекти на Главната улица, Капана и основните търговски улици – „ Отец Паисий “, „ Христо Г. Данов “ и близките.
В други вървят поправки и реорганизации. Закрити са както питейни заведения, галерии, сладкарници, дребни ресторантчета и сладкарници, по този начин и бутици за облекла и магазини за ръчно направени произведения, офиси на туроператори и самолетни компании.
Най-потърпевши от тоталните забрани са питейните заведения и заведенията за хранене. „ Собственикът на постройката отхвърли да ми понижи наема даже с една стотинка, нито да разсрочи заплащанията “, съобщи прочут пловдивски безгрижник, който държи бар в сърцето на Капана.
Мъжът е в цялостно незнание какво ще се случи в идващите седмици и е на крачка да разпусне личния състав си. Сега ги е пуснал в неплатен отпуск до началото на април. Думите му удостоверяват и огромните опашки, извили се пред Бюрото на труда в Пловдив. Голяма част от новите безработни са бармани, сервитьори, готвачи и продавачи. „ По принцип сезонът в края на зимата е най-слаб. Студено е за маси на открито, на пловдивчани не им се излиза, а и непознатите туристи са малко. Сега обаче ни сложиха на трупчета без да знаем докога ще бездействаме “, счита той. Наемите на комерсиалните пространства в центъра и в Капана доближиха галактически висоти през последните години. Въпреки че очакванията за взрив на туристи по време на Европейската столица на културата 2019 не се оправдаха до дъно, растежът на гости е осезателен, а арт кварталът на Пловдив се пукаше по шевовете. Собствениците на постройките се възползваха от статуквото и повишиха фрапантно наемите – някои заведения заплащат 2-3 хиляди евро на месец, за междинни по мярка пространства.
Предприемачите пък са вложили десетки хиляди в съоръжение, поправки и създаване на логистика за своите предприятия. В момента виждат по какъв начин техните дългогодишни старания потъват в огъня на пандемията, която блокира целия обществен живот.
Епидемиолозите не дават огромни очаквания коронавирурът да изчезне с магическа пръчка. Засега доминира прогнозата, че разпространяването на болестта ще намалее мощно или даже ще спре с настъпването на топлото време, само че пък ще най-вероятно ще избухне още веднъж в първите студени дни на есента.
Пандемията ще бъде преодоляна чак когато блъде открита ефикасна ваксина и лекарство против Ковид-19, или когато по-голямата част от популацията си построи групов имунитет. Умерените оптимисти плануват човечеството да живее в изключителна обстановка още 18-20 месеца.
За заведенията, които сервират храна и алкохол това значи, че вероятно ще могат да отворят когато отшуми болестта и ще би трябвало да затварят за незнайно какъв брой време при възникването на всеки нов случай в Пловдив.
„ Ако магазините могат да обезпечат спазването на отдалеченост от два метра или да влиза по дин човек вътре, то ние няма по какъв начин да разделим масите на клиентите на безвредно разстояние, нито можем да ги сложим по един на маса “, счита един от дългогодишните бармани в Капана.
Тесните улички на бохемския квартал не не са планиране за поддържане на обществени дистанции и нормално хората се скупчват пред заведенията. Нашествието на
коронавируса обаче поставя завършек на обичая.
Закрити са и редица магазини - търговията на дребно също е измежду най-ударените от блокадата сектори. Хората всеобщо си стоят по домовете и малко на брой прекрачват техните прагове. Много от дюкянчетата са фамилни бизнеси, които и без друго мъчно свързват двата края. Перспективата да заплащат солени наеми и консумативи, без да имат никакви доходи ги тласка към очевидния избор за затворят вечно. Според мнозина пловдивчани огромната вълна от банкрути на търговски обекти и заведения едвам стартира./24plovdiv.bg



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР