Двуседмичен курс за повишаване на квалификацията на военнослужещите от Сухопътните

...
Двуседмичен курс за повишаване на квалификацията на военнослужещите от Сухопътните
Коментари Харесай

На учение при хората, които нямат право да сгрешат

Двуседмичен курс за повишение на квалификацията на военнослужещите от Сухопътните войски, профилирани в обезвреждането на невзривени бойни муниции и спонтанни взривни устройства, се организира в 55-ти инженерен полк в Белене.

В него участваха 53 военнослужещи от 55-ти ИП, и щатни подразделения от 2-ра Тунджанска и 61-ва Стрямска механизирани бригади.

Освен теорията, са отработени тактиката, техниката, и процедурите по разминиране и заличаване на муниции. Усвоява се работата с новодоставеното съоръжение, получено по програмата на Съединени американски щати за задгранично военно финансиране (FMF) – роботизирани системи за разкриване и заличаване на спонтанни взривни устройства, защитни дрехи, и други характерни принадлежности и устройства.

Част от експертите са включени и във формирования за преодоляване и/или превъзмогване на последствията от бедствия (ФОППБ) за разузнаване и заличаване на невзривени муниции. В момента Сухопътните войски поддържат в подготвеност за деяние 11 ФОППБ, които могат да извършват такива задания.

През миналата 2017 година, военнослужещи от Сухопътните войски са изпълнили 82 действителни задания по обезвредяване на бомби на територията на цялата страна. Едно-друго – 16 000 части. Които са можели да убият кого да е.

От началото на 2018 година са изпълнени 9 такива задания, като са унищожени общо 11 боеприпаса.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов и командващият Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в петък следиха в региона на 55-ти инженерен полк в Белене заключителния стадий от подготовката. Сапьорите извършиха задания по разузнаване, превозване и обезвреждане на открит при осъществяване на изкопни работи невзривен боеприпас; обезвреждане на неподготвено взривно устройство /ИВУ/, сложено на маршрута за придвижване на войски; разузнаване на недоверчив автомобил и обезвреждане на кола-бомба; разузнаване на постройка за съществуване на ИВУ и неутрализираненето му в непосредствена непосредственост до постройката.

Министър Каракачанов заяви, че цената на новопридобтата техника е над 2 800 000 лева „ Това е един от положителните образци за военно съдействие сред България и Съединени американски щати. Чрез тази техника се понижават рисковете за персоналния състав, за човешкия живот “, означи той.

„ Една от главните задачи на Българската войска е да подкрепя популацията в сериозни моменти. Няма случаи като наводнения, огромни снеговалежи, които затварят пътища, или други бедствия, при които армията да не взе участие. Искам да ви благодаря, тъй като за следващ път с помощта на вашите старания, хората в обитаемоте места, които бяха затворени и блокирани, можеха да се придвижват, да бъдат снабдявани и да се усещат сигурни “, сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в обръщението си към персоналния състав на 55-ти инженерен полк в Белене, при награждаването на военнослужещите, оказали помощ на популацията от област Плевен, при очистване на следствията от снегонавяванията в интервала 26-28 февруари.

За проявен професионализъм и високо възприятие на отговорност при осъществяването на дилемите, министър Каракачанов отличи командира на инженерната рота за бойна поддръжка капитан Йордан Йорданов с награден знак „ За вярна работа под знамената “ - четвърта степен, началника на преносим команден пункт старши сержант Николай Йосифов с награден знак „ За отлична работа “ – втора степен за сержанти, и инструктора в поделение за подготовка на инженерни експерти ефрейтор II клас Людмил Стефанов с награден знак „ За военна героизъм “ – трета степен.

Военнослужещи от състава на инженерния полк в Белене бяха отличени за осъществяване на задания в помощ на популацията в тежките зимни условия и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той връчи грамоти и предметни награди на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков, на началника на щаба подполковник Калоян Василев, на ефрейтор II клас Ивайло Ганков, на редниците III клас Иван Иванов и Даниел Митев, и на редови войник I клас Кристиян Петров.

В края на февруари, бойците от 55 ИП помогнаха на хората от селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол. Техните БАТ-ове разчистиха пътищата, и докараха храна и медикаменти на хората.

С което и завършва формалната част.

Разгледайте фотосите на наградените – това може да е вашият комшия. Отнасят се към службата си умерено, и някак собственически. Да, техниката е остаряла, споделят, но няма да я изхвърлим, все едно друга нямаме. Поддържаме си я, всичко работи. Лесно-трудно – това е. То и живота е сложен, но го живеем, нали по този начин, и се смеят. Въпросът какво ги държи там – армията не е съвременно място, заплатите не са огромни, ги обърква. „ Да бяхте видели очите на ония хора като им закарахме хляба и медикаментите – нямаше да питате ”.

Тормози ги неналичието на хора, и пренебрежението на част от обществото към армията, безразличието на младежите.
Професионалисти. Работят чисто и без лутане, макар тълпата от зяпачи с фотоапарати, огромното шефство, и проверяващите с оранжевите жилетки, които им дишат във врата.

„ Работата на подривниците е рискова... ”, задявам ги аз.

„ То и да се родиш е рисково, но няма къде да се денеш. Така и работим, просто внимаваме ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР