Двурога шапка, намерена след битката при Ватерло, за която се

...
Двурога шапка, намерена след битката при Ватерло, за която се
Коментари Харесай

Увлечението по Наполеон е все още живо

Двурога шапка, открита след борбата при Ватерло , за която се счита, че е принадлежала на Наполеон , ще бъде препоръчана на търг в Лион в понеделник. Тя ще гони близо 2 млн. евро, платени през 2014 година от южнокореец за сходна шапка, предава Агенция Франс Прес.
 
За 15 години на власт Наполеон използвал близо 120 шапки. Установена е достоверността на едвам двадесетина от тях.
 
Оценителят на аукционната къща " Баек " Етиен дьо Баек предизвестява за дребни елементи, доста значими за идентификация на предлаганите шапки. Аксесоарите би трябвало да подхождат на годините на ръководство на императора , както и на обиколката на главата му. Освен това знае се, че Наполеон не понасял гарнитури и всевъзможни други декорации и упорствал за укрепване на някои места, с цел да може елементарно да държи шапката. Според Дьо Баек при историческите мемоари доста значима роля играе фантазията и подозрението.
 
 ThinkStock/Getty Images

Шапката от боброва кожа, за която ще се наддава, е била прибрана след борбата при Ватерло и след бягството на императора от холандски капитан. На някои места е цепната и скъсана. Началната й цена е сред 30 000 и 40 000 евро. Не се чака обаче да стигне дадените през 2014 година от Ким Хонк Кук, президент и създател на хранително-вкусовия колос Харим, 1,8 млн. евро - пет пъти първичната оценка. Трофеят е бил част от сбирката на Луи II на Монако , прародител на настоящия принц Алберт.-->
 
Наполеономанията обаче е жива. През ноември тънък златен венец, тежащ едвам 10 грама и предопределен да украси короната, носена от Бонапарт на коронацията му през 1804 година, бе продаден за 625 000 евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР