Двупартийна делегация от Конгреса на САЩ днес обеща да продължи

...
Двупартийна делегация от Конгреса на САЩ днес обеща да продължи
Коментари Харесай

Делегация американски конгресмени обеща подкрепа за отбраната на Тайван

Двупартийна делегация от Конгреса на Съединени американски щати през днешния ден даде обещание да продължи поддръжката за Тайван, дни откакто законодателният орган утвърди 300 млн. военна помощ за самоуправляващия се остров, който Китай счита за своя територия, съобщи Асошиейтед Прес.

Конгресът също по този начин в неделя утвърди 400 млн. $  за противопоставяне на китайското държавно въздействие в района в границите на Закона за средствата за защита.

Китай счита Тайван за отделила се провинция, която би трябвало да се върне под негов надзор, при потребност даже със мощ. Пекин всекидневно изпраща бойни кораби и изтребители край острова, засилвайки военния си напън.

Както множеството страни по света, Съединени американски щати не признават Тайван като обособена страна. Въпреки това съгласно законите си те би трябвало да обезпечат опцията на острова да се отбранява и одобряват всички закани против Тайван със сериозна угриженост.

Делегацията, водена от конгресмена Джак Бергман от Републиканската партия, който е ръководител на подкомисията за разузнаване и специфични интервенции на Конгреса, се стреми да увери Тайван, че поддръжката ще продължи.

„ Ще продължим да уверяваме нашите сътрудници, че стратегическите връзки са ключ за бъдещата сигурност в района “, съобщи Бергман по време на среща с тайванския президент Цай Инвен. „ Това включва мощна военноморска тактика за Тайван и метода, по който ще работим дружно по споделената си цел да се противопоставим на все по-агресивните дейности на Китай в района “, добави той, написа Българска телеграфна агенция.

Цай благодари на администрацията на Байдън и на Конгреса за помощта при укрепването на самоотбраната на Тайван.

„ Тази поддръжка ще продължи да ускорява партньорството сред Тайван и Съединени американски щати “, съобщи тя.

Делегацията включва и конгресмените от Демократическата партия Доналд Норкрос и Джими Панета. Законодателите дойдоха през вчерашния ден в Тайван и ще останат до на следващия ден.

Те също по този начин се срещнаха с вицепрезидента и новоизбран президент на острова Уилям Лай, а също с новоизбраната вицепрезидентка Сяо Биким. Новата администрация на Тайван ще встъпи в служба на 20 май.

Китай не разрешава на страните, с които има дипломатически връзки, да поддържат публични връзки с Тайпе и непрекъснато подлага на критика визитите на американски длъжностни лица на острова.

Пътуването на тогавашния ръководител на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван през 2022 година докара до това Китай да разположи бойни кораби и самолети към острова и да замрази военните връзки със Съединени американски щати. В следствие контактите бяха обновени.

През последните месеци Тайван показва угриженост, че Китай уголемява военните си бази край острова, като в същото време декларира, че желае да избегне ескалация на напрежението с Пекин.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР