Двуетажната постройка на плажа край сараите на почетния председател на

...
Двуетажната постройка на плажа край сараите на почетния председател на
Коментари Харесай

Постройка на плажа край сараите на Доган е незаконна, но никой не иска да я събори |

Двуетажната сграда на плажа край сараите на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Росенец към момента не е съборена, макар че общината в Бургас издаде заповед за това, тъй като липсват строителни документи.  Постановлението за премахването ѝ е още от август 2020 година, само че обжалвания бавят сриването.

През предишния месец Върховният административен съд дефинитивно реши ориста й и постанови да бъде отстранена.

Фирмата " Стрейтлайн ", представлявана от арх. Калин Тихолов, обаче твърди, че е купила парцела дружно със постройката, макар че по документи въобще не трябва да е там. Според юристите на сдружението двуетажното здание е издигнато през 1978 година и е било част от активите на държавния тогава „ Нефтохим “.

Бургаският административен съд обаче преценя, че постройката не попада в нотариалния акт. Магистратите показват, че няма и по какъв начин да се допусне статут на толерантност, откакто постройката е на държавен парцел, какъвто е плажът.

Върховен административен съд удостоверява решението на бургаския съд и заповедта за събарянето остава в действие. Въпросът е кой да го направи, тъй като за плажовете са виновни две министерства – на туризма и на районното развиване. 

Съдебните зали продължава да обикаля и различен проблем, обвързван с това митично място, припомня БНР. На съвещанието на бургаския общински съвет от април 2020 година е гласувана докладна бележка, част от която е подмяна на улици в Росенец. Общината трябваше да се откаже от минаващата край сараите улица и да получи други терени, които да водят до плажа.

Заради надигащото се неодобрение през юли с.г. съветниците от ГЕРБ внасят ново предложение, с което отдръпват решението си от април. Това обаче даде мотив на две от компаниите, за които се твърди, че са свързани с Доган - " Хермес Солар " и " Стрейтлайн ", да се извърнат към съда. През 2021 година Административният съд в Бургас разгласи за незначително последното решение на общинския съвет. Но Върховен административен съд не е склонен с доводите им, анулира решението и го връща за ново изговаряне. Според общинарите това няма да докара до загуба на общинския път.

В края на 2021 година от срутване и друга сграда наоколо до сарая - оранжерията, в която Доган отглежда био краставици и домати. Върховните магистрати одобриха причините на " Хермес Солар ", че първоинстанционният съд не е съумял изцяло да обясни какъв тъкмо вид сграда съставлява парникът, нито е открил по кое време е издигната. Собственикът на постройката желае запазването на оранжерията, базирайки се на търпимостта. " Първоинстанционният съд е позволил значително нарушаване на съдопроизводствените правила, произнасяйки се без да събере нужните за вярното решение на разногласието доказателства ", разгласи тогава Върховен административен съд.

За оранжерията в летния сарай се разбра по време на гражданските митинги, почнали след дебаркирането на Христо Иванов с гумена лодка на плажа до имението. Месец по-късно Община Бургас най-сетне се засилва и направи инспекция на законността на резиденцията. Тогава се оказа, че за част от издигнатите обекти няма документи.

Точно преди месец на прокуратурата поради престъпления при построяването на кейовата стена в лесопарка. Проверката на " Икономическа полиция " стартира по сигнал че на 2 септември 2016 година пристанището - парцел с идеални елементи - в началото е премахнат, а на 24 февруари 2020 година е нанесен в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма площ от 5838 кв. м. 

В хода на инспекцията е било открито, че към 2016 година хидротехническото оборудване с повърхност от 1029 кв. м е било сменено с нов парцел с повърхност от 5838 кв. м през 2020 година с метод на трайно прилагане за пристанище с размери и в детайли изложение в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР