Двудневно обучение за представители на администрациите и активни граждани от

...
Двудневно обучение за представители на администрациите и активни граждани от
Коментари Харесай

Форум Гражданско Участие проведе обучение в Панчарево |

Двудневно образование за представители на администрациите и дейни жители от регион Панчарево се организира в първите два дни от септември от екипа на „ Форум Гражданско Участие “ – мрежа от над 100 цивилен организации в цяла България.

Домакин в първия ден бе панчаревското читалище „ Виделина “. В образованието взеха присъединяване жители и кметове на шест села: Бистрица, Герман, Казичене, Лозен, Плана и Панчарево в лицето на районния кмет Николай Гюров. Активно се включиха и представители на някои от локалните читалища.

Една от главните цели на образованието беше жителите и представителите на локалните структури да се срещнат с методите, по които могат да работят дружно за ползите на общността си: да вземем за пример, посредством използването на Наредбата за осъществяване на публични съвещания на територията на Столична община. Беше обърнато особено внимание на опциите за осъществяване на публично разискване онлайн и на съществуващи интернет платформи за консултиране с жителите, както на равнище община, по този начин и на национално и европейско равнище. Обсъдени бяха и опциите за основаване на публични препоръки в кметствата, посредством които жители и кметове дружно да разискват и оферират решения.

Във връзка с актуалната епидемиологична конюнктура, а и с цел да се насърчи по-активното потребление на актуалните технологии при консултацията с жители, втората част от образованието се организира онлайн.

Ключова практическа задача по време на двудневните занимания беше набелязването на значими за кметствата тематики, които имат потребност от по-широко разискване. Поставени бяха и въпроси като: насърчаване на читалищната и спортната активност в селата от региона посредством основаване на нова или възстановяване на съществуващата материална база, справяне с противозаконните сметища, разчистване и стабилно ръководство на езерото в Панчарево, нужда от създаване на нови детски градини и ясли в региона и други. В идващите седмици следва провеждането на публични разисквания по някои от тематиките, като жители, медии и всички останали заинтригувани страни ще бъдат поканени за присъединяване навреме.

Повече информация на 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР