Двойното убийство в софийското село Лозен предвизвика трусове в системата

...
Двойното убийство в софийското село Лозен предвизвика трусове в системата
Коментари Харесай

След убийствата в Лозен: Рокади и искания за оставки в структурите на СДВР и прокуратурата

Двойното ликвидиране в софийското село Лозен предвизвика земетресения в системата на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, откакто се оказа, че през предходната година арестуваният за закононарушението е направил друго ликвидиране, на 22-годишна жена, само че е бил пуснат на независимост с мярка " подписка ". Повече от година след този случай управлението на Министерство на вътрешните работи откри съществени пропуски в работата на чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи.

" По актуалното досъдебно произвеждане постъпват доказателства, съгласно които може да се направи обосновано съмнение, че с позволени основни пропуски по отношение на определяне на фактическата конюнктура и набиране на годни доказателствени средства, касаещи закононарушение на същото лице от април 2022 година ", оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Във връзка с тези констатации началникът на бранш „ Престъпления срещу личността " към отдел „ Противодействие на престъпната престъпност " в Столична дирекция на вътрешните работи гл. контрольор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска служба, а началникът на столичното Осмо районно управление (на МВР) напуща системата на Министерство на вътрешните работи.

Ще бъдат назначени инспекции, в хода на които ще се обяснява тежестта на откритите нарушавания от страна на другите чиновници от Министерство на вътрешните работи, се споделя още в прессъобщението на силовото ведомство. 

Реакция имаше и отстрана на прокуратурата. „ Заради съществени пропуски в организацията на работа, довели до тежки последствия “ изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов изиска оставката на административния началник на Софийска районна прокуратура Невена Зартова .

„ Очаквам оставката на административния началник на тази прокуратура - госпожа Невена Зартова. В противоположен случай ще се възползвам от законовите си пълномощия и ще отнеса случая до прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет “, показва в свое изказване Сарафов.

Той стимулира решението си с позволени „ явни пропуски в организацията на работата в СРП, в това число неглижиране и подценяване на следствието на гибелта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 година в резултат на умишлени насилствени дейности и грубите неточности, както при определяне на обстоятелствата, по този начин и при установяване на правната подготовка на незаконното действие “.

„ Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в незабавен порядък следва да извършат инспекции по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на гибел, като при нужда и при съществуване на открит причинител да се уточняват деликатно повдигнатите обвинявания “, споделя още Сарафов и се заканва, че ще бъде праволинеен към всеки административен началник и към всеки наблюдаващ прокурор, в случай че се откри безпричинно закъснение или непрофесионално отношение в следствие на закононарушенията против личността.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР