Двойно се е увеличила сумата, която Министерството на правосъдието е

...
Двойно се е увеличила сумата, която Министерството на правосъдието е
Коментари Харесай

За 6 месеца обезщетенията за бавно правосъдие са скочили двойно

Двойно се е нараснала сумата, която Министерството на правораздаването е платило като компенсации за постепенно правораздаване за последните месеци. Това демонстрират формалните данни, огласени от Висшия правосъден съвет. Само за последните три месеца на предходната година в министерството са постъпили 155 претенции за обезщетяване и са платени 97 900 лева От началото на 2018-а до края на март са били подадени 127 заявки и по тях са изплатени над два пъти повече средства - общо 208 350 лв..

От административната процедура за обезщетение за постепенно правораздаване могат да се възползват страни по завършени цивилен, административни и наказателни каузи, както и обвиняеми, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от Инспектората към Висшия правосъден съвет, а по-късно споразуменията за погашение на компенсации се подписват от министъра на правораздаването. Максималната сума, която могат да получат жалбоподателите по този ред, е 10 хиляди лева

Преди дни от инспектората огласиха следващия си отчет за затлачените каузи. В новия документ върхът е подложен от гражданско дело за реставрация на земи, формирано през  далечната 1993 година Този развой се е проточил над 25 години и 7 месеца. Инспекторите са се натъкнали и на наказателно дело за похищение, траяло близо 21 години. В Софийския областен съд делото е престояло над 17 години. През това време са били планувани 123 съвещания, само че 94 са отсрочени, без въобще да му е даден ход.

Между 1 април и 30 юни в инспектората са тествани 271 заявки за отплата на вреди от постепенно правораздаване.

НА ХАРТИЯ

По закон основният контрольор на всеки три месеца изпраща на Висшия правосъден съвет данни за откритите нарушавания, а министърът на правораздаването - за изплатените компенсации. През половин година съветът анализира аргументите за нарушаванията и приема ограничения за тяхното премахване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР