Двойно са се увеличили случаите на лаймска болест и марсилска

...
Двойно са се увеличили случаите на лаймска болест и марсилска
Коментари Харесай

Вирусолог: Отпадна схващането, че кърлежът като престои 24 часа вероятността за заболяване е по-голяма

Двойно са се нараснали случаите на лаймска болест и марсилска тресчица. Като причина за това се показва дългият пролетен сезон, при който се е нараснала ниската растителност. От предходната седмица случаите от 4 станаха 8.

" Това, което се показва, е свръхмалко. Природните огнища са дребните мишевидни гризачи, по-едрите бозайници, елени, сърни, птиците, студенокръвни гущери. Следващата фаза са векторите - кърлежите. Те доста се усилиха и доста от тях са инфектирани с тази болест. И на трето място е възприемчивото население. Не бива също да забравяме близките фактори и климатичните промени. Факторите на околната среда способстваха за взрива на кърлежите. Те обичат влагата, топлото време и буйните треви. Огнищата се усилиха и кърлежите като смучат кръв от тях заразяват хората. От друга страна хората превзеха доста от териториите на дивите животни ", каза началникът на Клиниката по инфекциозни заболявания в УМБАЛ " Софиямед " д.м.н  проф. доктор Георги Попов в студиото на " България заран ".

Той предизвести, че най-важното е да видим кърлежа в точния момент.

" Възрастният елементарно се вижда, само че нимфите по-често хапят, а те са доста дребни. Като локализираме кърлежа би трябвало да отидем при експерт да го отстрани. Ако сме в природата и нямаме достъп до болница, можем да използваме специфични пинсети. Те са много публикувани на пазара. Отпадна остарялото разбиране, че кърлежът като престои 24 часа вероятността за заболяване е по-голяма. Има заплаха от заразяване даже и в случай че кърлежът е седял няколко минути. Колкото по-бързо се извади, толкоз по-голяма е опцията да не се заразим ", съобщи вирусологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Георги Попов успокои, че лекуването на заболяването не е мъчно.

" За благополучие това заболяване е сензитивно на антибиотици. До 14 дни приемане на антибиотик ще ни подсигурява профилактика и лекуване, в случай че сме хванали заболяването. Видимите белези за дискретни. Може да се появи характерно кръгло леке на мястото на ухапването, само че може и да е на друго място. То подсигурява 99%, че заболяването я има. Всеки стадий от заболяването е лечим. Има доста групи в обществените мрежи, които популяризират информация, че не се лекува, а това не е по този начин ", безапелационен е той.

Марсилската тресчица също има зачестели случаи у нас. Тя се предава от различен тип кърлежи.

" Собствениците на кучета би трябвало да внимават като отстраняват кърлеж от животното. Може да се изпръска кръв и да се заразят ", предизвести вирусологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР