Двойно са се увеличили случаите на бактериални инфекции у нас

...
Двойно са се увеличили случаите на бактериални инфекции у нас
Коментари Харесай

Двойно са се увеличили случаите на бактериални инфекции у нас

Двойно са се нараснали случаите на бактериални инфекции у нас в съпоставяне със същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

" Имаме освен летни вируси, а и летни бактерии. Стомашно-чревните болести по-често се дължат на тъкмо тези бактериите. Топлото време подкрепя развиването им. Имат отлична среда през лятото. Данните демонстрират покачване на гастроентерити и ентероколити. Това са болести с горен или низък диспептичен синдром с гадене или диария. Те се се покачват до 30% всяка седмина. За предходната имаме 300 регистрирани случаи. Причинителите са бактерии - патогенни ешерихия коли, салмонели, по-рядко - шигелоза. Причинителите се предават със инфектирани, а салмонелите се съдържат и в някои меса, в мляко и яйца. Идва въпросът дали одобряваме задоволително термично обработени храни. При едно отчасти култивиране могат да останат салмонели. Ако се съхраняват на стайна температура през лятото, доста бързо се развъждат и ще причинят тежък ентероколит ", сподели шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Вирусните инфекции, които се срещат най-често у нас, са ротавирусни и норавирусни. Освен това имаме и ентеровируси, които предизвикват стомашно-чревни болести. По-сериозните последствия от тях са засягане на нервната система. Гостът разясни, че те се предават единствено от болен човек и обърна внимание на голямото значение на контакта с хора и персоналната хигиена.

По време на пандемията от Ковид-19 имаше спад на всички инфекциозни болести, само че в този момент те са се върнали. Христова е безапелационна, че сапунът и топлата водата не могат да бъдат сменени от нищо друго.

Световната здравна организация заяви за нов вид на ковид - EG5. Споменава се, че Испания е съществено наранена. Проф. Ива Христова успокои, че световно видяно обстановката не е притеснителна и има единствено леко покачване на случаите. Тя изясни, че този вид е подвариант на XBB15, който ние познаваме добре и за който има ваксини. Този подвариант демонстрира разновидности, които му разрешават по-лесно да навлезе в клетките и да се развъди.

" Първо - равнищата на заболяване няма да станат доста огромни. Второ - това не е нов вид, това е подвариант. По-голямата част от популацията има имунитет, нищо чудно не се е случило. Ще има още разновидности, само че не се чака нов вид, който да хване неподготвени имунните ни системи. Тези подварианти предизвикват малко покачване.

" Голяма вълна няма по какъв начин да се случи през зимните месеци. Както след тежко земетресение има остатъчни талази, по този начин може да има и подварианти. Все отново би трябвало да се пазим ", сподели още шефът на НЦЗПБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

В края на диалога проф. Христова даде и няколко потребни съвета.

" Трябва да измиваме плодовете и зеленчуците и да не подценяваме мухите, които също предават болести. Да внимаваме при консумирането на подготвени храни, когато сме на отмора. Яйчните артикули би трябвало да в постоянна хладилна конюнктура ", сподели проф. Ива Христова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР