Двойно са намалели учениците у нас през последните 30 години.

...
Двойно са намалели учениците у нас през последните 30 години.
Коментари Харесай

Двойно намалели учениците за последните 30 години

Двойно са намалели учениците у нас през последните 30 години. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на парламентарен въпрос.

От 1 366 927 възпитаници през 1991 година към днешна дата те са спаднали до 708 628. Намалението е с 658 299 възпитаници.

От 1991 година досега в страната са закрити 1435 учебни заведения, от тях 630 са начални учебни заведения, 776 са съществени учебни заведения и 29 са междинни учебни заведения, сподели още просветният министър.

Той означи, че обезлюдяването на регионите води до разлики в социално-икономическия профил, в инфраструктурата и до обезпечаването на еднакъв достъп до качествено обучение на учениците в обособени общини и райони. В резултат на това има слети класове и липса на квалифицирани учители. Подобно организационно решение на просветителния развой слага учениците в неравностойно състояние при тяхната учебна подготовка, при социализацията им и при кандидатстването им след завършването на учебен стадий и степен. Демографските проблеми в страната се отразяват най-отчетливо върху дребните обитаеми места и по тази причина преобладаващият брой закрити учебни заведения са в такива обитаеми места. Но закриването на учебните заведения, най-малко през последните години, е разследване, а не е причина за демографските проблеми, съобщи министър Денков.

Той добави, че решенията за закриване на учебни заведения са съобразени с нуждата от качествено обучение, с обезпечаването на модерна просветителна и подкрепяща учебна среда, с опцията за образование в независими класове и с приемането на познания и компетентности съгласно възрастовото развиване, заложбите и гениите на учениците.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР