Двойно е увеличението при новорегистрираните пациенти през първото тримесечие в

...
Двойно е увеличението при новорегистрираните пациенти през първото тримесечие в
Коментари Харесай

Стряскаща статистика! Ръст при болните от рак на млечната жлеза и дихателната система отчита КОЦ-Бургас

Двойно е нарастването при новорегистрираните пациенти през първото тримесечие в съпоставяне със същия интервал през 2023 г. 

Комплексният онкологичен център в Бургас (КОЦ-Бургас) регистрира растеж на лекуваните пациенти. През 2023 година техният брой е 10 989 – с 837 повече спрямо 2022 година, когато са били 10 152. Данните изнесе пред Флагман.бг шефът на лечебното заведение проф. Христо Бозов. 

Стряскаща е статистиката и за първите три месеца за тази година. Общият брой на новорегистрираните пациенти с ракови болести за този интервал е 344, а в първите три месеца на 2023 година те са били 282. 

„ Още по-стряскащо е, че има двойно нарастване на новорегистрираните пациенти с тумори на дихателната система. От 31 пациенти през 2023 година до 66 през тази. Това значи, че евентуално огромна част от хората или не са си създали в точния момент профилактични прегледи, или не престават с тютюнопушенето, за което е потвърдено, че при 90 % случаите е причина за раковите болести на белия дроб “, сподели проф. Бозов. 

Ръст има и по отноение на рака на млечната жлеза – от 20 новорегистрирани през 2023 до 34 през тази. 

„ Бих желал да обърна внимание на дамите. По-младите да дойдат да си създадат ехографски преледи. Закупихме най-модерния уред за осъществяване на ехография на млечна жлеза. Това проучване е безусловно безвредно. А дамите над 50 години да дойдат за мамографски проучвания. Ранното разкриване е извънредно значимо, тогава лекуването е на 100 % сполучливо. Имаме специиален екип за рака на млечната жлеза, който профилира в това направление. В него влизат ехографист, хирург, рентгенографист, медицински онколог, лъчетерапевт. Много добре профилиран и доста добре квалифициран екип. Пациентите са в положителни ръце “, сподели още шефът на КОЦ-Бургас. 

За жал растеж има и при новорегистрираните с най-злокачествения рак - меланомът. През първите три месеца на 2023 година те са били 37, а за същия интервал тази година са 45. 

„ От една бенка на пръв взор могат да тръгнат разсейки към целия организъм. Моят апел преди летния сезон е хората да се третират със слънцезащитни кремове. А в случай че виждат някакви проблеми с налични бенки, като да вземем за пример напредък, смяна на цвета, незабавно да се извърнат към нашите експерти в Корпус 1, 2 етаж, 208 кабинет, с цел да бъдат диагностицирани и да се вземат незабавни ограничения. Колкото по-рано се открие, толкоз по-добре. Медицината напредна, има лекуване, изключително в случай че се извърши навременно лекуване “, сподели в умозаключение проф. Бозов. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР