Двойният стандарт на храните е тема на конференция на високо

...
Двойният стандарт на храните е тема на конференция на високо
Коментари Харесай

Международна конференция за двойния стандарт при храните се провежда в София

Двойният стандарт на храните е тематика на конференция на високо ниво, която се организира през днешния ден в София в границите на Българското европредседателство. Специални посетители са еврокомисарите Вера Йоурова и Мария Габриел.

Вижте директното включване от там от репортера ни Цветелина Катанска

Основната задача, която са си сложили уредниците на днешната конференция, е да бъде взето решение дефинитивно по кое време ще бъде въведена възбраната за двоен стандарт при храните. Това, което изясни министърът на Българското председателство Лиляна Павлова като съществена цел на Европейски Съюз, а и на нашето председателство са три съществени цели - да няма втора употреба консуматори, втора употреба артикули, които се оферират, а също по този начин да няма артикули с неприятно качество на високи цени.

Според последното проучване на Министерството на земеделието 46% от сравняваните артикули в България и останалите страни-членки се оказаха с до 80% по-скъпи. Това ще бъде неразрешено.

Това, което разяснява един от уредниците на конференцията обмудсманът Мая Манолова е, че в тази ситуация не става въпрос толкоз за разлика сред потребителите, що се касае за разнообразни връзки на другите огромни корпорации.
Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: В българското мляко, което се продава за българските деца, има в пъти по-малко калции, на половина по-малко калий и на половина по-малко фосфор. Какво мляко пият нашите деца тогава е моят въпрос? Млечен шоколад - в млечния шоколад, който се продава у нас освен, че има по-малко какао, само че той не съдържа нито капка масло. Той съдържа, като количествено измерение, 6 броя лешника по-малко.Вера Йоурова: Искаме хората да видят една обективна Европа в пазарската си кошница. Това е наше общо обвързване, да улесним този развой. И да, аз съм майка, само че съм и баба, и доста се смущавам от некачествените храни, изключително когато се отнася до деца. И взех решение да употребявам законите за потребителите като главен инструмент за битка с нечестните търговски практики. Мобилизирала съм няколко отдела в комисията и ние предлагаме решения - съответни и подготвени за неотложно използване в хранителната сфера като първи приоритет.
Йоурова добави, че освен ще бъде въведена възбрана за двойния стандарт при храните, а ще бъдат въведени и съществени санкции за фирмите, които си разрешават да продават друго качество артикули под една и съща марка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР