Двойната ваксинация срещу COVID-19 и сезонен грип е свързана с

...
Двойната ваксинация срещу COVID-19 и сезонен грип е свързана с
Коментари Харесай

Двойна ваксинация срещу COVID-19 и сезонен грип намалява инфекциите

Двойната имунизация против COVID-19 и сезонен грип е обвързвана с понижени равнища на инфекциите и може да бъде ефикасна тактика за ограничение на тежко протичане на заразни респираторни болести през зимата, заяви електронното издание Юрикалърт, като цитира изследване на американски учени.

Изследователи от университета на Северна Флорида откриха, че при хората с сложени ваксини против грип и COVID или единствено против COVID-19 вероятността от болест с новия ковид е доста по-малка спрямо неимунизираните. 

Няма забележителна разлика при тежестта на признаците въз основата на имунизационния статус, сочат още данните.

Експертите са употребявали публична американска статистика от 2021 година, с цел да проучат връзката сред двойната имунизация и известия на пациенти за възпаление с коронавируса и тежестта на преболедуване. Анализирани са данни за 21 387 души на възраст над 18 години в Съединени американски щати. 

От участниците в изследването към 22 на 100 не са били имунизирани нито против COVID-19, нито против сезонен грип. С препарат единствено против сезонната болест са били шест на 100, 29,1 % са били ваксинирани против новия ковид, а 42,5 % са получили и двете ваксини.

Според медицински насоки в Съединени американски щати имунизацията против коронавируса може да се ползва по едно и също време с тази против сезонен грип. Клинични изпитвания демонстрират, че няма съображение за опасения за сигурността на пациентите. По-ранно изследване обаче сподели, че двойната имунизация е обвързвана със доста увеличение на самоотчитаните от пациентите нежелани реакции (като отмалялост, главоболие и болки в мускулите) спрямо слагане единствено на противогрипни ваксини или на подсилващи дози против новия ковид.  

Затова и учените от университета на Северна Флорида вземат решение да употребяват неотдавнашни национални данни, с цел да проучат резултатите от двойната имунизация при зараза с COVID-19 и тежестта на признаците.

Данните са оповестени в профилираното издание " Ваксин ", осведоми Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР