Дворът на централния храм в Дупница от години е превърнат

...
Дворът на централния храм в Дупница от години е превърнат
Коментари Харесай

Свърталище на бездомни и наркозависими пред църквата в Дупница

Дворът на централния храм в Дупница от години е трансфорат в котило на наркомани и бездомни хора, оплаква се архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Около 20 души ежедневно просят и смущават миряните, а жрици на любовта оферират услуги тъкмо пред Божия храм, споделя свещеникът, представен от. Преди дни пък клошар счупил ръката на служител на реда, отзовал се на сигнал за сборичкване.

Срам и проваляне - по този начин отец Георги Паликарски дефинира протичащото се в градинката на катедралния храм " Свети Георги Победоносец " в центъра на Дупница.

" Това е и деня, и нощта. Тука е котило на бездомни, даже има гастролиращи и от Петрич, и от Сандански, и от Кюстендил, и от Радомир. Дишат лепила, множеството са на бронз. Имаше случай се продаваше и опиат, и те го препродаваха ", споделя отец Георги Паликарски.

Храмът има телени огради и стоманени врати, които се заключват през нощта. Монтиран е и СОТ на входа. От няколко години има и камери за видео наблюдаване.

Отец Георги Паликарски означи. че камерите са поставени по молба на полицията, " с цел да забележим какво става тука, тъй като вечерно време, изключително лятото стават... оргии мога да кажа ". " Падение! Пълно проваляне! Не знам кой по какъв начин го мисли и го пояснява, само че не знам и на кой да се оплача почтено да ви кажа - писал съм и до прокуратурата, писал съм и до полицията - всички подвигат ръце. "

В началото на месеца, двама бездомници нападнали жена. На място се отзовали двама служители на реда. Сега единият е със счупена ръка.

" До там се стигна, че се посегна и на органите на реда, с цел да пострадат и те ", сподели отец Паликарски. Полицията неведнъж се е отзовавала на негови сигнали, само че денонощен патрул в двора на храма, който е благосъстоятелност на църковното настоятелство, не може да бъде обезпечен.

От общината в Дупница пък обясниха, че сега се построява спешен център, в който десетина души, останали без заслон, ще могат да получат краткотраен дом, храна и късмет да се социализират в обществото. Центърът ще е подготвен следващата година.

Следващата стъпка на отец Георги Паликарски за запазване на градинката пред храма в центъра на Дупница е наемането на частна охранителна компания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР