Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска

...
Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска
Коментари Харесай

Кацаров: Дворът на болница Лозенец е най-подходящ за детска болница

Дворът на болница "Лозенец " е най-подходящ за създаване на детска болница. Проверихме, че може да се строи на този терен, няма спънки там да бъде построена детска болница. Това разгласи здравният министър доктор на брифинг във връзка построяването на детска болница. Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк.

Проведени са срещи с разнообразни заинтригувани страни. Кацаров уточни, че тематиката се дъвче от години. Имало сдружение, която щяло да се слее с детската болница, с цел да може тя самата да дава отговор за инвестицията, уточни още здравният министър.

"Проектът за създаване на детска болница в двора на Александрова, който беше предоставен от предходното държавно управление, не може да бъде изпълнен и остава да бъде преустановен. Не може да се извърши, тъй като постройката, която е трябвало да бъде обект на реорганизация и ремонт, не съществува в устройствения проект от 2011 година Това не разрешава издаване на виза за планиране. Ние обаче не сме се отказали от концепцията да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото ", изясни министърът.

Той добави, че в Плана за резистентност е посочено, че на същия терен ще бъде подложен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

"Това е апарат, който разрешава лъчелечение на онкологично заболели деца. Затова считаме, че мястото му е тъкмо там. Болницата е включена в проекта за въздушна незабавна помощ, ще има хеликоптерни площадки с опция за бързо транспортниране на пациенти. Още 100 млн. лева са планувани за съоръжение в останалите детски отделения в страната ", съобщи още Кацаров.

Пред Министерство на здравеопазването спри още един въпрос - по какъв начин да бъде интензивен градежът. Според най-оптимистичните разновидности болничното заведение би трябвало да бъде приключена минимум след 5 години.

"Затова преценихме, че в тази обстановка най-правилно е да реорганизираме държавна болница. За да може децата да се реалокират там, където изискванията са доста по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предходното Народно събрание. Всички партии поддържаха концепцията държавна болница да не се употребява единствено за депутати. Може ли болница "Лозенец " да поеме децата? По наша оценка - може, там има потенциал да бъдат признати всички кревати на профилираната детска болница, че даже и повече. За да се случи това нещо, ще е нужна предварителна оценка,ремонтни действия и преоборудване. Това ще изисква време ", безапелационен бе Кацаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР