Двоен имуществен данък няма да бъде налаган за вили, къщи

...
Двоен имуществен данък няма да бъде налаган за вили, къщи
Коментари Харесай

Двоен данък за вилите в курортите няма да има

Двоен веществен налог няма да бъде налаган за вили, къщи и ваканционни парцели в курортите, само че притежателите на тези здания ще бъдат принудени да се регистрират в държавния или в общинските бюджети.

Това стана ясно от разискването в бюджетната комисия в Народното събрание на първо четене на измененията в Закона за локалните налози и такси, импортирани от депутати от " Обединени патриоти ".

Текстовете целят да решат казуса с избягването на данъчно облагане от страна на притежатели на жилища в курортите, които ги отдават чартърен на туристи, без да заявяват публично приходите си. Според вицепремиера Валери Симеонов по този начин се основава нелоялна конкуренция на легалния хотелиерски бизнес, който заплаща налози.

Депутатите и от ГЕРБ, и от опозицията обаче се сплотиха, че текстовете във разновидността, импортиран от патриотите, може да се окажат противоконституционни поради налагането на двоен налог и би трябвало да бъдат съществено редактирани сред първо и второ четене.

Принципно обаче законопроектът беше подсилен. По думите на Валери Симеонов той ще донесе спомагателни доходи на общините в размер на 200 млн. лева годишно. Тази прогноза бе опровергана от Националното съдружие на общините в Р България (НСОРБ), което съобщи, че такава сума не е постижима, в случай че общите доходи от налог здания са към 300 млн. лева

Симеонов реагира, че вместо НСОРБ да е предостатъчно от законопроекта и да донесе " една бъчва с вино " от наслада, то подлагало на критика текстовете. Основните терзания на сдружението са свързани с администрирането на налога поради неналичието на единна осведомителна система за локалните налози и на достъп до базите данни на Националната организация за приходите.

Внесеният през май законопроект на патриотите планува в пъти по-високи налози за вили, къщи и ваканционни парцели в курортите.

Според текстовете за такива жилища, които не са съществени за притежателите си, данъчната ставка би трябвало да е не промили (на хиляда), а проценти (на сто) от данъчната оценка. По създание предлагането е за въвеждане на нов налог в допълнение с заплащания и сега налог здания, което е нелегално.

Мотивите на депутатите са, че парцелите в курортите постоянно действително се употребяват като места за настаняване на туристи, само че това не се заявява и не се заплащат съответните налози. Дори и да не се дават чартърен, отседналите в тях притежатели, техни родственици или другари употребяват курортните запаси, които трябвало да се поддържат от съответната община. За задачата локалните управляващи имали потребност от средства.

Според предлагането на патриотите по-високите налози би трябвало да важат за парцели в курортите, които не са декларирани като туристически, само че в тях се настаняват гратис родственици или другари на притежателите. На процедура сходен парцел може и да е фамилната вила или пък втори апартамент във Варна, Бургас или друго несъмнено за курорт обитаемо място, който не е заявен за отдаване чартърен.

В законопроекта се планува за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се заплаща налог сред 0.5 и 0.7 на 100 от данъчната оценка. Общинските препоръки по места ще би трябвало да дефинират точната ставка. За съпоставяне, сега за такива парцели се заплаща така наречен налог " здания ", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка. Тази ставка ще остане да важи за парцели и вили отвън курортите, които също може да се дават чартърен, без да се заплащат налози.

В решение на Министерския съвет са избрани към 20 морски курорта с национално значение. Сред тях са Албена, Ахтопол, Балчик, Варна, Бургас, Приморско, Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Царево, Златни пясъци.

Националните планински курорти са 5 - Боровец, Пампорово, село Говедарци, Котел и Юндола. В тях не влиза Банско, който се явява курорт от локално значение. За местата за отмора с подобен статут от " Обединените патриоти " плануват по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на 100 от данъчната оценка.

Същата ще важи и за общини като Берковица, Меричлери, Брацигово, Пещера или Якоруда, които също са в листата с курорти от локално значение. От морските курорти включително влизат Св. Влас, Лозенец, Крапец, Синеморец, Шабла, Шкорпиловци и други.

Валери Симеонов се съгласи с мненията на негови сътрудници, че описът с курортите би трябвало да се актуализира и от него да отпаднат обитаеми места като Брезник, в който били декларирани единствено два туристически парцела.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР