Двоен е ръстът на прегледаните пациенти, средно с 10% повече

...
Двоен е ръстът на прегледаните пациенти, средно с 10% повече
Коментари Харесай

СБАЛОЗ – Варна с достроена и обновена сграда на стационара

Двоен е растежът на прегледаните пациенти, приблизително с 10% повече са новорегистрираните заболели от Варна и Добрич
„ Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко А. Марков – Варна “ ЕООД откри публично достроената и с актуализирана фасада постройка на стационара си в кв. „ Аспарухово “. Болницата ще приема към този момент пациентите в напълно нови чакалня и регистратура, а колите си посетителите на здравното заведение ще могат да оставят на новоизградения паркинг. Монтираната профилирана платформа обезпечава достъп и на хората с увреждания.

В надстройката на по-стария от двата блока на стационара е обособено пространство за обмисляне, образование и отдих на лекарския екип. На втория етаж, над новата чакалня, са построени лекарски кабинет, зала за образование на специализанти, санитарни пространства и съблекалня. В непосредствена непосредственост е и нова VIP-стая за пациенти.

Инвестицията в надграждането и ремонта е на стойност 1 666 хил. лв.. От тях 1 441 хил. лв. са отпуснати с решение за финансиране с протокол № 25 от 20.04.2022 година и протокол 1048-1(29) от 8.11.2022 година на Общински съвет – Варна. Разликата е обезпечена със лични средства на здравното заведение.

По време на формалното разкриване шефът на общинската болница проф. доктор Георги Кобаков благодари на досегашния кмет Иван Портних и на Общински съвет – Варна за обезпеченото финансиране. Той изрази вяра, че потребностите на онкологично болните пациенти и на профилираната общинска болница от рационализация и развиване ще бъдат измежду целите и на новия кмет господин Благомир Коцев и на новия състав на локалния парламент, тъй като „ битката за публичното здраве няма мандати и изисква всекидневна грижа и старания, от които никой не може да остане дистанциран “.

Водосвет с благопожелание за здраве за лекарите и техните пациенти отслужи иконом Ясен Керчев.

Поздрав към екипа на болничното заведение и всички лекари във Варна сервира кметът на града Благомир Коцев.

СБАЛОЗ „ Д-р Марко Антонов Марков – Варна ” ЕООД е лечебно заведение за профилирана онкологична помощ, като всички отделения са с най-високо равнище на подготвеност, съгласно медицинските стандарти.

През 2023 година в Диагностично-консултативния блок на лечебното заведение са осъществени 37 438 прегледа по отношение на 17 055 за 2022г., което е растеж от 119,5%. Извършените диспансерни прегледи са 10 571 по отношение на 9886 през 2022 година. Увеличение има и при направените безплатни  профилактични прегледи за ракови и предракови болести в границите на извършена годишна лична профилактична стратегия и по профилактична стратегия на Община – Варна - 627 предходната година по отношение на 533 за 2022 година

Отчетеният растеж и на новорегистрираните пациенти през 2023 г е 9,6% за Варненска област и 10,6% за Добричка област. Миналата година за Варна записаните за първи път с онкологична диагноза са 2224 души по отношение на 2029 души за 2022 година, а за Добрич - 584  при 528 души за 2022 година.

През 2023 година през отделението по химиотерапия са минали 11 183 заболели.

Оперативната активност на Отделението по хирургия в региона на онкологичните болести бележи растеж от 5,4% като през предходната година през него са минали 1398 пациенти.

Като независима структурна и функционална единица в СБАЛОЗ – Варна действа Отделението по гастроентерология в региона на онкологичните болести. През 2023 година през стационарния му  бранш са преминали  1668 заболели, с 80 повече от 2022 г.  Обемът на осъществените високоспециализирани ендоскопски проучвания и инвазивни операции се резервира. Ръст от 6,2% е регистриран при осъществените колоноскопии.

Отделението по лъчелечение (ОЛЛ) при СБАЛОЗ „ Д-р Марко Антонов Марков – Варна ” ЕООД е едно от седемнадесетте профилирани отделения в България за лъчелечение на малигнени солидни тумори и малигнени лимфопролиферативни болести при възрастни и деца и за лъчелечение на някои доброкачествени   възпалителни болести (ставно-дегенеративни, диабетно ходило и др.). През 2023 година лъчелечение са провели 453 заболели, а осъществените лъчелечебни процедури за 2023г. са 6 611.

Извършените в Отделението по образна диагностика проучвания са 16 424, като 5100 от тях са комрютърните томографии.

За 2023 година максимален е растежът при хематологичните проучвания – 90,8% и на лабораторните проучвания – 30,14%.

През миналата 2023 г.  се удостоверява трайната наклонност към опазване на броя на миналите заболели в „ СБАЛОЗ Д-р Марко Антонов Марков – Варна ” ЕООД.  Причините за този факт са преди всичко повишаване на заболеваемостта в международен мащаб, нарасналият банкет на пациенти от Добричка област и не на последно място – обичайно високото доверие на пациентите в експертите на болничното заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР