Движенията за независимост на Шотландия и обединението на Ирландия набират

...
Движенията за независимост на Шотландия и обединението на Ирландия набират
Коментари Харесай

В началото на май британските тори ги очаква кървава баня

Движенията за самостоятелност на Шотландия и обединяването на Ирландия набират скорост

На 5 май във Англия ще се проведат локални избори. Гласоподавателите в Англия, Уелс и Шотландия ще избират депутати в локалните органи на властта, а хората в Северна Ирландия ще изберат своето държавно управление през този ден.

Резултатите от изборите могат да трансформират цялата политическа картина на Обединеното кралство. Скорошно изследване на публичното мнение на Redfield & Wilton Strategies предвещава провалянето на Консервативната партия.

Традиционно консерваторите и лейбъристите са имали свои лични области на владичество. Лейбъристите исторически са водещи в опазването на здравето и битката с бедността; торите се отличаваха в стопанската система, битката с престъпността и контрола на силите за сигурност.

Но в този момент лейбъристите изпреварват консерваторите на всички места. Дори полулудата концепция на Борис Джонсън да изпрати незаконните мигранти в Руанда не оказа помощ: според английското законодателство не повече от 200 незаконни имигранти годишно могат да бъдат изпратени в Африка, а към 20 хиляди ще би трябвало да бъдат хвърлени в пандиза, което ще коства на хазната съвсем милиард паунда.

Енвер Соломон, основен изпълнителен шеф на Съвета за бежанците, сподели пред Таймс, че " третирането на бежанците като нарушители и човешки товар за депортиране в Руанда... е нечовешко, грубо и непоносимо ". Този скандал в допълнение смъкна облика на Борис Джонсън в очите на гласоподавателите.

Икономиката на Обединеното кралство на процедура се спря, икономическият напредък рухна заради антируските наказания. Инфлацията в Обединеното кралство доближи 30-годишния си връх от 6,2%. Националната статистическа работа (ONS) означи, че скокът на цените през февруари е провокиран от 25-процентното нарастване на сметките за ток и 54% скок на цените на бензина.

Рейтингът на консерваторите и техния водач Борис Джонсън понижава от май 2020 година Първопричината беше така наречен Partygate - абсурдът с премиера, който посещаваше празненства на Даунинг стрийт по време на тежките ограничаващи карантинни ограничения и даже в навечерието на погребението на брачна половинка на кралицата принц Филип.

Partygate смъкна рейтинга на Борис Джонсън до рекордно ниско равнище за целия му мандат като министър-председател. Две трети (66%) от английската общност гледат отрицателно на министър-председателя и единствено една четвърт (24%) се отнасят към него позитивно.

За да резервира рейтинга си по-нататъшно рухване, Джонсън оказа напън върху Скотланд Ярд да спре следствието на Partygate, което в допълнение възмути обществеността на Обединеното кралство. Редица консервативни депутати се въздържат да съдят за бъдещето на Борис Джонсън, до момента в който не станат известни резултатите от локалните избори.

Миналата година Шотландската национална партия (SNP) елементарно завоюва изборите за локален парламент на Шотландия, а в този момент възнамерява да завоюва и общинските избори. В манифеста, направен от управлението на SNP за локалните избори, се акцентира, че провеждането на втори референдум за независимостта на Шотландия е главната цел на партията.

Специална е и обстановката в Северна Ирландия. За първи път в историята проирландската партия Шин Фейн /Sinn Féin/ може да завоюва болшинство в Националното заседание на Северна Ирландия и да сформира държавно управление. Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че Шин Фейн доста изпреварва Демократическата юнионистка партия (DUP), която вижда Северна Ирландия единствено като част от Обединеното кралство.

Професорът от Института по ирландски проучвания Питър Ширлоу отбелязва, че в случай че водачът на Шин Фейн Мишел О`Нийл стане министър-председател на Северна Ирландия, това ще бъде " смъртната мъка на протестантския юнионизъм ".

„ За мнозина [избиратели наШин Фейн] това ще бъде прочувствено значимо събитие, което в никакъв случай не са предполагали, че ще доживеят “, сподели доктор МакГлинчи, помощник по политически науки в университета Ковънтри. В предстоящата победа на националистите МакГлинчи вижда проявлението на дълготрайната наклонност към обединяването на Ирландия.

В същото време това ще бъде потрес за протестантите в Северна Ирландия. „ Северна Ирландия е основана като протестантска страна за протестантски народ “, споделя доктор Никълъс Уайт, гост-професор в университета в Ълстър и старши шеф на консултантската компания APCO Worldwide. „ Появата на националистически министър-председател ще значи, че е настъпила историческа смяна.

The Daly Mail предвижда кървава баня на торите на 5 май и загубата на 800 места в локалната власт.

Въпреки че лейбористите нямат известна фигура, способна да се конкурира с Борис Джонсън, и даже в изискванията на доминация на торите в Камарата на общините, партията на вигите има всички шансове да победи консерваторите с опорочената им известност на локалните избори.

Предвижда се също, че на идващите избори за английския парламент лейбъристите ще получат болшинство, а водачът им сър Кийр Стармър ще стане идващият министър председател. В името на успеха лейбъристите могат да се съюзят с SNP, обещавайки на шотландските националисти да поддържат втори референдум за независимостта на Шотландия.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР