Движението за права и свободи обяви, че очаква факти и

...
Движението за права и свободи обяви, че очаква факти и
Коментари Харесай

ДПС остава зад Пеевски, докато САЩ не представят доказателства за корупция

Движението за права и свободи разгласи, че чака обстоятелства и доказателства, стимулирали решението на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати за санкциониране на български жители. Дотогава Движение за права и свободи остава солидарно с персоналната позиция на Делян Пеевски, обявиха от партията в позиция, публикувана до медиите. 

Припомняме, че Съединени американски щати постановиха наказания против Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях компании и организации. В документа от финансовото министерство на Съединени американски щати се показва, че Пеевски и Божков са крупни български олигарси, а Илко Желязков, като някогашен заместник-шеф на Държавната организация за механически интервенции, е работил като дясна ръка на Пеевски. Санкциите обгръщат общо 65 български физически и юридически лица.

Движение за права и свободи има вяра, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася вреди на стопанската система и икономическия напредък, подкопава демократичните институции, задълбочава спорове и лишава почтени жители от съществени човешки права, се казва в позицията на партията. 

Твърди се, че „ Делян Славчев Пеевски („ Пеевски “) е олигарх, който преди този момент е бил български депутат и медиен магнат и регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил интензивно за оказването на негативно влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година Пеевски се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие. Корупция по смисъла на този закон е налице, когато вследствие на заеманата висша обществена служба лицето злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности за директно или индиректно добиване на неследваща се материална или нематериална полза за себе си или за други лица (Чл. 3, алинея 1 от ЗПКОНПИ) ", пишат от партията и припомнят, че Делян Пеевски не е заемал висша обществена служба от 2009 година до в този момент, като се изключи че е бил депутат от Движение за права и свободи.

От Движението споделят, че подкрепят всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функционалности и демократичните институции на България. ДПС поддържа върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните чиновници и обвързваните с тях лица, които употребяват държавните институции за персонална облага, да платят висока цена. ДПС предизвиква всички да ползват подобаващи и ефикасни ограничения против прането на пари за справяне с рисковете, породени от корупция. ДПС ще продължи уговорката си за осъществяване на промените, свързвани с прането на пари, които водят до финансова бистрота и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предизвестяват рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании, се споделя още в позицията на Движение за права и свободи. 

Късно нощес някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски разяснява наложените му от Съединени американски щати наказания в отворено писмо до медиите.  " Във връзка с включването ми от страна на Съединени американски щати в санкционния лист декларирам, че смятам сходен акт за безусловно неприемлив, преднамерен и несъответствуващ на духа и смисъла на този закон. Това е по този начин, тъй като не съм направил нищо, с което да съм уязвил интернационално приети човешки права, не съм държавен чиновник и не съм взел участие в корупционни дейности, като публикуваните претекстове за наложените наказания не съдържат нито един правилен факт. Същевременно съм наясно, че ангажираният забележителен финансов и политически запас от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с положителните си контакти, които употребява против своите съперници, е съдействал за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, участва от дълго време в неговите медии и за мен случилото се през днешния ден не е изненада. Уведомил съм юристите ми в Съединени американски щати и ще подхваща всички законови дейности против този акт ", пише Делян Пеевски. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР