Движението за права и свободи изпрати писмо до редица европейски

...
Движението за права и свободи изпрати писмо до редица европейски
Коментари Харесай

ДПС пише до Европа за националистите във властта. Карадайъ: Оставка на Симеонов или целия кабинет!

Движението за права и свободи изпрати писмо до редица европейски институции, в което алармира и се оплаква от наличието на националисти в изпълнителната власт в България. В Народното събрание ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ за следващ път изиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а в случай че това не стане - на цялото държавно управление. 

" Писмото ни е израз на нашата угриженост за бъдещето на страната и е в полза на страната. Призовахме ГЕРБ да подхващат решителни дейности по отношение на националистите, само че такива-няма. Няма и изразена позиция от тяхна страна. Отговорност на всички партии от демократичния набор и цялото демократично общество е да противодейства на присъединяване на националисти и ксенофоби във властта ", сподели Карадайъ в Народното събрание.

Писмото на Движение за права и свободи е изпратено до ръководителят на Европейския съвет, до ръководителят на Европейска комисия, до ръководители на парламентарни групи в Екологичен потенциал и други европейски институции. Чрез писмото Движението цели да получи реакция от ГЕРБ за националистите във властта. 

" При липса на позиция и дейности в страната сме принудени да сложим въпроса на вниманието на европейските институции. В писмото показваме паниката си от надигащия се шовинизъм в Европа, където националисти печелят и избори. Докато в Европа систематичните партии заобикалят и поставят доста старания да не сформират коалиция с националистически обединения, то в България националистите вземат участие във властта. Всички виждаме какво се случва в страната. Като виновна партия не може да оставим тези въпроси без последствия. Ще продължим да слагаме въпроса и ще участваме в общи дейности за секване на явлението в Европа и в България ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

Карадайъ направи и своебразен обзор на печата със заглавия от минали години в пресата, отдадени на нарушаванията на Валери Симеонов и негови изцепки.

„ Какъв е резултатът? Медиите питат, жителите чакат, само че до момента в който медиите слагат въпроси резултатът какъв е? Заплаха към медиите и то обърнете внимание посредством формалния уебсайт на Министерски съвет. Изпълнили ли са тези решения? Явно като четем медиите, май не са. Вместо това обаче премия – вицепремиерски пост. Това ли е сигналът, който желаеме да пращаме към обществото. Това ли е спазването на закона и еднообразно от всички? Това ли е правовавата страна? Това ли са демократичните процедури? Доколкото знам, демократичните процедури народът по този начин бил поискал им адвокатстват от ГЕРБ и персонално господин Цветанов. Това ли е поискал народът, господин Цветанов? “, попита Карадайъ.

Той изясни, че писмото на Движение за права и свободи до европейските институции не е срещу страната, а е израз на угриженост за бъдещето на страната и за положението на демокрацията.

„ Кой работи срещу страната – ГЕРБ работи срещу страната посредством включването на националистите във властта при съществуването на всички тези обстоятелства, които ги виждаме от медиите. Само в името на властта, партийния интерес. В името на демокрацията и държавността, в името на европейските полезности ние призоваваме за решителни дейности националистите вън от властта. При съществуването на това, което ви демонстрираме тук, а и освен тук до момента в това число и от трибуната на Народното събрание и на всичко това, на което сме очевидци последно време – оставка “, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи. 

От групата на " Обединени патриоти " нямаха формален коментар, само че по отношение на езика на омразата и наказания за това вицепремиер Валери Симеонов, атакистът Павел Шопов сподели в коридорите " Е, какво желаете, да им приказваме с езика на любовта ли? ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР