Движението - това е част от пътя към дълголетието, твърди

...
Движението - това е част от пътя към дълголетието, твърди
Коментари Харесай

Пловдивска столетница споделя тайната на дълголетието

Движението - това е част от пътя към дълголетието, твърди пловдивчанката Стефана Танева, която навърши 100 години преди дни. Въпреки достолепната възраст пенсионираната учителка се грижи сама за себе си и изкачва без проблем 106-те стъпала на блока, в който живее. А той стана прочут като блока на столетниците, тъй като в него живее 104-годишен мъж и още две дами, които са над 90-те.

Пловдив

Завършва съветска лингвистика и повече от 30 години работи като начална учителка в Карлово, Асеновград и Пловдив. Животът на Стефана Танева по никакъв начин не е бил лек. Остава вдовица от млада, а преди 4 години години губи и щерка си.
Стефана Танева: " Живях доста непретенциозно, тъй като, като умря мъжът ми, бях на 40 години и без дом, без нищо, със заем. "
Въпреки несгодите дамата се оправя сама и до през днешния ден. Запалена туристка. Обича да бродира, рисува, а най-голямото ѝ занимание е да чете книги. Затова получава три като подарък за 100-годишния си празник. Казва, че дължи дълголетието си на малко ген и повече придвижване.
Стефана Танева: " Справям се с помощта на това, че съм на крайници. В схващане съм. Тя тук една съседка викаше: " Tи си здрава с помощта на стълбите ". Младите хора да спортуват и колкото могат да се движат. Да не помнят асансьорите и транспортните средства. "
Стефана изкачва 106-те стъпала до жилището си без отмора, а от време на време по три пъти дневно. Благодарна е на обществения помощник, който я посещава един път седмично и ѝ оказва помощ в почистването и извършването на покупки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР