Движението с електрически тротинетки вече е регламентирано с приетите днес

...
Движението с електрически тротинетки вече е регламентирано с приетите днес
Коментари Харесай

Eлектрическите тротинетки влязоха в Закона за движение по пътищата

Движението с електрически тротинетки към този момент е регламентирано с признатите през днешния ден на второ четене от депутатите промени в Закона за автомобилните транспорти. С тях се позволява на лица до 14 години също да имат право да ги ръководят, само че единствено в алеи и паркови зони. Забранява се придвижването на електрически тротинетки по пътища и улици, на които оптимално разрешната скорост за придвижване е над 50 км в час. Ограничението не се ползва за улици с построена велосипедна инфраструктура. 

В тъмните часове на денонощието или при понижена видимост лидерът би трябвало да ръководи самостоятелното електрическо транспортно средство с включени светлини. В случай, че лицето е до 18 години, би трябвало да употребява каска. Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, неразрешени за влизането на колела, както и да се движат по пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни спредства от постоянните линии. Освен това, те няма да могат да развиват и скорост по-висока от 25 километра в час. 

С измененията в закона депутатите разписаха и нови условия за таксиметровия транспорт. Така да вземем за пример таксиметровите коли би трябвало да бъдат не по-стари от 15 години, реши дефинитивно Народното събрание.

От ГЕРБ се опълчиха на предлагането да се позволи на таксиметровите коли с електрически мотор да се движат в бус лентата. В отбрана на тази концепция се изрекоха от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Станислав Иванов от ГЕРБ разясни, че мъчно ще се управлява дали водачите на сходни коли транспортират повече от трима пасажери  - едно от изискванията, което даваше преимущество на шофирането в бус лентата.

Специализираният превоз, който транспортира деца и възпитаници обаче ще може да употребява бус лентата за по-бързо напредване, записаха още в Закона народните представители.

Таксиметров транспорт може да се прави от коли, за които не са изтекли повече от 15 години от датата на първата регистрация. До 31 октомври общинските препоръки би трябвало да дефинират минимални и оптимални цени на таксиметров транспорт на пасажери за км пробег. Цените ще касаят съответната цена за идната година. В случаите, когато за настоящата година такива не са избрани, ще се ползват цените към 31 декември на миналата година.

Законът дава възможност притежателите на автогари да позволяват против възнаграждение превозвачи, които правят инцидентни или профилирани транспорти на пасажери. Те обаче би трябвало да ползват идентични критерии по отношение на всички превозвачи от съответната транспортна скица при установяване размера на цените за прекосяване, за престой и за даване на право на продажба на билетите.

Народните представители понижиха санкциите за лицата, извършващи транспорти за лична сметка, които не са обезпечили вярното действие на тахографа. От имуществена глоба в размер на 3000 лева депутатите я понижиха на 1000 лева От 5000 на 2000 лева бе понижена глобата за превозвачи, отказващи да дават на контролните органи или не притежаващи тахографските листа, разпечатките и извлечените данни от цифровия тахограф или картата на лидера за интервал от 365 дни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР