Движението на градския транспорт в София ще бъде запазено в

...
Движението на градския транспорт в София ще бъде запазено в
Коментари Харесай

Зафир Зарков: Парите за обществения транспорт в София стигат до септември

Движението на градския превоз в София ще бъде непокътнато в настоящия му размер , само че парите за прехрана и за заплати на работещите в бранша ще стигнат до септември. Това съобщи зам.-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков пред вестник " 24 часа ".

Предстои да внесат за разглеждане в Столичния общински съвет (СОС) икономическата рамка за 2022 година . Градският превоз е в тежка финансова обстановка, породена от спада на пътуванията поради пандемията в последните 2 година и растящите цени на горива и енергоносители, увери Зарков.
 Синдикати желаят градския превоз да стане безвъзмезден
Синдикати желаят градския превоз да стане безвъзмезден

Според КТ " Подкрепа " този тип социална услуга би трябвало да се финансира от страната

" Постарали сме се оптимално да запазим придвижването му в размера, в който е и сега. Но неналичието на съответно държание от страната е повода за сериозен недостиг. Тоест придвижването на градския превоз не е обезпечено до края на годината ", разяснява ръководителят на транспортната комисия в СОС.

Според р азчетите , парите ще стигнат до есента, и то при увеличена финансова прехрана от общината . Тази година тя ще дофинансира превоза на София със 170 млн. лева, - 36% от всички данъчни доходи, импортирани от столичани, ще отидат за тази активност.
 Билетът за градския превоз в София няма да нараства
Билетът за градския превоз в София няма да нараства

Ситуацията е тежка, само че другояче ще откажем хората да го употребяват, изясни Фандъкова

Зарков за следващ път настоя държавното управление да отпусне средства, с цел да се подсигурява, че софиянци ще имат превоз и няма да се постанова да се орязват линии .

Ден по-рано самостоятелният общински консултант Борис Бонев от " Спаси София " настоя финансирането с държавни пари да е обвързано с ангажимент за промени. Той и екипът му показаха 5 оферти за промени, които ще изпратят до Министерския съвет и Народното събрание .

Прилагането им ще направи градския превоз бърз, комфортен, постоянен и ще стане същинска опция на напредването с кола , твърди Бонев. За последните 10 година броят на колите в столицата се е удвоил, напомни самостоятелният общински консултант.
 Увеличават с 10% заплатите в столичния градски превоз
Увеличават с 10% заплатите в столичния градски превоз

Парите за нарастването не са обезпечени, търсят се решения

Според ръководителя на транспортната комисия в общината това не е правилно. У величението на броя на колите в София е под 10% " и са поискани публични данни от КАТ , сподели Зарков .

Първото е закриване на Центъра за градска подвижност и сливане в едно сдружение на трите транспортни оператора - " Метрополитен ", " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт " .

" Така ще се понижат разноските, ще се приключи дублирането на структури и функционалности, ще има ясна отговорност и обща визия за развиването на градския превоз ", счита Бонев. Той пресметна, че за един мандат единствено от премахването на четирите борда на сдруженията се пестят 4 млн.
 СОС стяга контрола върху
СОС стяга контрола върху " Топлофикация София ", ЦГМ и " Софийски парцели "

Въвежда се взаимно посланичество за трите сдружения

Втората му концепция е за възстановяване на контрола - и за нередовни пасажери, и при паркирането. Сега 4 институции наблюдават за нарушавания при паркирането - КАТ, Центърът за градска подвижност, Столичният инспекторат и Общинска полиция. Идеята е да има един надзорен орган и вместо контрольори, които обикалят в синята и зелената зона за паркиране, да се употребява моделът на Белград. Там 18 екипа в коли, оборудвани с камери, наблюдават за нарушавания, като системата прави автоматизирана инспекция на всяка кола .

От " Спаси София " оферират още хората до 26 година да имат право на годишна карта за градски превоз на цена 200 лева, да се вкарат 2 билета за пътешестване с опция за безграничен брой прекачвания в границите на несъмнено време - единият за по-кратки пътувания, а другият за по-дълги, и други
 Спаси София е срещу ЦГМ да изтегли заем от 15 млн. лева
Спаси София е срещу ЦГМ да изтегли заем от 15 млн. лева

ГЕРБ сякаш не желал заеми, а подкрепял тегленето на заем за покриването на дупките

За това предложение на " Спаси София " Зарков акцентира закона, съгласно който Центърът за градска подвижност няма право да ревизира за погрешно паркиране и да управлява придвижването по пътищата като „Картотека и архив" (служба в ПГУ) Т. " Може да се обърне към вътрешния министър и да изиска такава смяна ", сподели Зарков.

Той е безапелационен, че механичното обединение на транспортните сдружения няма да помогне, а спестяването на 1 милион лв. годишно няма да реши казуса с изчезналите към 170 млн . лв..

Очаква се най-късно през месец май да бъде импортирано предложение за нова тарифна политика в градския превоз от специфичния комитет , в който има представители на разнообразни политически сили в СОС, заяви Зарков.

Идеята е билетът да важи за избран интервал от време с опция за безграничен брой прекачвания . Така сегашният билет от 1,60 лева ще дава опция за разнообразни прекачвания в границите на 30 минути, а с другия, който ще е по-скъп, ще може да се сменят транспортни средства в границите на 60 минути.

Дори прекачването да е в 29-ата минута, пасажерът ще може да приключи пътуването с билета си от 1,60 лева ., без значение какъв брой време ще му е нужно за постигане до мечтаната дестинация, посочи ръководителят на транспортната комисия в СОС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР