Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки

...
Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки
Коментари Харесай

Къде живеят столетниците в България и каква е тайната им за дълъг живот?

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. Това откриха кореспондентите на Българска телеграфна агенция, които потърсиха отговори какъв брой и къде са хората над 100-годишна възраст в другите региони на страната и каква е тайната на дълголетието им.

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са дамите, а 83-ма са мъжете, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2021 година В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече - 4958 са хората на достолепната възраст сред 95 и 99 години, демонстрират още данните.

В област Благоевград, по данни на Национален статистически институт, има 13 столетници, от които седем дами и шестима мъже. В регионалния град има петима души на и над 100-годишна възраст, а в селата са осем. В област Бургас има осем дами над 100 години, а хората сред 95 и 99 години са 242-ма, като още веднъж доминират дамите – 176. На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години, оповестиха от дирекция „ Информационно и административно обслужване " към Община Варна. В област Велико Търново столетниците са 11, от които седем са дами, а четирима – мъже, оповестиха от Териториалното статистическо бюро. Най-много, навършили вековна възраст, са в община Горна Оряховица - четирима. Двама живеят в Лясковец и по един в общините Велико Търново, Златарица, Павликени, Свищов и Сухиндол. В три от общините – Елена, Стражица и Полски Тръмбеш, хора навършили столетие не са регистрирани.

Тайната на дългия живот е в придвижването и положителната храна, счита единствената столетница от Видинско. Единствената столетница във Видинско е баба Мария Костова от село Войница. Преди три месеца тя отпразнува своята 100-годишнина в положително здраве и мощен дух за живот измежду своите родственици и другари. Споделя, че тайната на дългия й живот е в придвижването и положителната храна. Баба Мария е израснала в оскъдно семейство, само че без значение от това е имала щастливо детство. Категорична е, че е достигнала до тази възраст тъй като " доста е работила на двора, движела се е и се е хранела здравословно ". Споделя, че през днешния ден повече й се спи, само че не пропуща разходка на открито и утринна закуска с попара. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, само че яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка алено вино, разредено с лимонада. Баба Мария има вяра в Бог, само че не и на поповете, поради което не върви постоянно в черква. Във Видинско към днешна дата живеят 170 души над 90-годишна възраст, оповестиха от кметството.

Общо 367 са хората над 90-годишна възраст в област Габрово. В град Габрово столетниците са четирима, като трима души са на 100 години, а един е на 102. В град Дряново има регистриран един човек на 100 години. В Севлиево един е на 100, а двама са на 101 години. В село Трънито има един гражданин на 99 години, оповестиха за Българска телеграфна агенция от отдел „ Статистически проучвания “ - Габрово към Национален статистически институт. В Севлиево са регистрирани двама души на 99 години, в Трявна четирима са на възраст 98 години.

Усиленият труд и придвижването са основата на дълголетието за 99-годишния дядо Нико на Кърджали

Своят 100-годишен празник след по-малко от година ще означи единственият останал жив участник във Втората международна война в Кърджали Нико Костов, който преди месец означи своите достолепни 99 години. Роденият в Елхово деец се е сблъсквал с доста житейски компликации, само че споделя, че работата и придвижването са го крепили във времето, и те са в основата на дълголетието му. В област Кърджали, съгласно последното броене на популацията през септември 2021 година е имало девет души, навършили 100 години, като седем от тях са дами, сподели за Българска телеграфна агенция Мария Желева, шеф на отдел „ Статистически проучвания – Кърджали “. По думите й, съгласно последните данни, столетници има в пет от седем общини в региона – Ардино, Джебел, Кирково, Кърджали и Момчилград. Според регистъра на отдел ГРАОН към днешна дата по сегашен адрес в община Кърджали има 10 столетника, като единствено след дни към листата ще се причисли жителка на регионалния град.

Най-възрастният гражданин на територията община Кюстендил е от с. Драговищица - жена на 101 година Кръгли 100 години в общината през 2022 година е навършил един човек с непрекъснат адрес в град Кюстендил. Дълголетниците на територията на Община Кюстендил, от 97 до 101 години, са общо 14, от които 11 дами и трима мъже, прецизираха от работа „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО) при община Кюстендил. Към момента в община Дупница има единствено един 99-годишен мъж, с непрекъснат адрес в град Дупница.

Киселото мляко от родопското село Момчиловци като фактор за дълъг живот

Родопското село Момчиловци е известно в Шанхай като селото на дълголетието. Известността му в Китай се дължи на огромни рекламни акции на компания, наложила на пазара в азиатската страна млечни артикули с марка „ Момчиловци “. Консумацията на кисело мляко от Родопите се показва като един от факторите за дългоденствие в планинския регион. Сега най-възрастните жители на Момчиловци са на 95 година Дълголетието е вплетено и в туристическия образ на родопското село, получило статут на „ Център на българския здравно-духовен туризъм “.

В община Монтана има един столетник - жена на 101 години, която през зимата живее при децата си в София. Най-възрастният човек в община Пазарджик, по данни на локалното ръководство на ГРАО, е Никола Жеков от село Мало Конаре. Той е роден на 1 януари 1920 година и в първия ден от новата година ще навърши 103 години. В същото обитаемо място има още една столетница - Цветана Дъбова, родена на 8 август 1922 година В град Пазарджик живеят още двама дълголетници - Петър Тошков и Мериам Коен. Община Пазарджик поддържа контакт със фамилиите на столетниците и обезпечава дарове за празниците им, сподели за Българска телеграфна агенция Татяна Папазова, шеф на дирекция ГРАО в общинската администрация.

По данни на отдел „ Ститистически проучвания " -Перниккъм 31 декември 2021 година лицата над 99 години в област Перник са общо девет. В общинаПерник има петима души над 99-годишна възраст, в Радомир и Земен са единствено по един, а в община Трън – двама. В област Плевен столетниците са 13, демонстрират данните на отдел „ Статистически проучвания “ в Плевен към Териториално статистическо бюро – Северозапад. Най-много са жителите на 100 и повече години в община Плевен – деветима. Най-възрастната жителка на плевенска община е жена на 103 години. С решение на Общинския съвет в Плевен на навършилите 100 години поданици на общината се дават по 500 лeва. По един столетник има в общините Гулянци, Кнежа, Искър и Червен бряг. В град Пловдив общо 25 души са на и над 100 години, оповестиха от общинската работа ГРАО. От тях 16 са дами и девет - мъже. Само през актуалната година 13 души са навършили столетие. Общо столетниците в община Асеновград са четирима като трима от тях стават на век тази година - те са от селата Орешец и Тополово, и от Асеновград. В Община Родопи тази година един мъж е навършил 100 години, той е от село Брестовица. На 101 години е жена от Цалапица, а две дами следващата година от Златитрап и Марково също ще се причислят към столетниците в общината. Един от най-възрастните хора в Пловдивска област е Димитър Куков от Карлово - на 104 години.

Баба Радка от Разградско дължи дълголетието си на спокоен темперамент и мощен дух

Лицата на възраст 98 и повече навършени години в област Разград към 7 септември 2021 година са осем и всички са дами. Това демонстрират резултатите от преброяването на популацията, извършено през предходната година, заяви за Българска телеграфна агенция Даниела Данаилова, шеф на отдел „ Статистически проучвания – Разград “ към Териториалното статистическо бюро – Север.

По данни на общините в региона най-възрастният гражданин в района е стогодишната баба Радка Делева от кубратското село Тертер. Тя е родена през септември 1922 година в село Черна, област Тулча, в Румъния. На 18 години се преселва дружно с другите си осем сестри и братя в Тертер, след подписания в град Крайова контракт сред Царство България и Кралство Румъния, описа за Българска телеграфна агенция кметският наместник на селото Николай Иванов. Цял живот баба Радка работи по полетата на Добруджа и за възрастта си е в доста положително здраве. Много е човечна, уважавана и обичана от съседите и хората в селото. По думите й дълголетието си дължи на спокойния си темперамент и мощен дух, сподели още кметският наместник на Тертер.

На 8 февруари 2023 година 100 години ще навърши баба Славка Христова Тодорова от разградското село Просторно. Тя е родена в село Върбовка, община Павликени. В Просторно се преселва да живее със брачна половинка и двете си дъщери през 1957 година от заветското село Острово. Целият й живот е минал в неуморен труд и грижи за децата. Работила е на разнообразни места – в кравеферма като гледачка, в здравната работа, в детската градина, била е и пчелар.

Трудолюбие и спокоен живот е рецептата за дългоденствие на Боян Райков от Силистренско

Боян Райков от силистренското село Айдемир отпразнува 100-годишния си празник тази година. Трудолюбие и спокоен живот е рецептата му за дългоденствие. В селото още се носи славата на работливия юбиляр, обвързвана с най-вкусните зеленчуци, които отглежда и положителния му темперамент. Почти 30 години дядо Боян се е занимавал със стадото от волове, иззети от фамилията му по време на национализацията. И до момента столетникът всеки ден извежда на паша малко стадо кози. Освен него в Силистренска област тази година стотния си рожден ден отпразнува Добра Станева от село Ситово.

Трудно може да се откри какъв брой тъкмо са столетниците в Силистренска област като една от аргументите е неналичието на информация в общините за ориста на възрастните хора, които са напуснали своите родни места и са преселили да живеят в чужбина. Те се водят по непрекъснат адрес в български селища, само че актуалният им адрес е в друга страна и информацията за тях зависи от околните им, разясниха от локални администрации.

При последното броене четирима поданици на Смолянска област са надхвърлили вековна възраст, съгласно данни от Териториалното статистическо бюро. Дълголетниците на възраст сред 90 и 100 година са 516. По данни на Столичната община в София, предоставени на Българска телеграфна агенция,има 62-ма души, които през 2022 година ще навършат или към този момент са навършили тъкмо 100 години. Съгласно данните в Национална база данни „ Население ” на територията на Столичната община има 20 души, които през актуалната година ще навършат или са навършили 103-годишна възраст. Достолепните 102 години ще навършат или са навършили 30 души, а 45 – 101 години. Между 95 и 99 години на територията на Столичната община има 1222 души. Седем са жителите на община Стара Загора, които са над 100-годишна възраст, сочи информация в дирекция „ Гражданско положение “. От тях пет са дами, а двама са мъже. Най-възрастният гражданин на общината е на 103 години и е жена. Тази година през октомври още един мъж се причисли към групата на столетниците.

Трудолюбие, непрекъсната интензивност и добрина е образецът на баба Неделя от Търговище

Най-възрастният гражданин на област Търговище е 102-годишната Неделя Милева от поповското село Марчино, която на 15 ноември отпразнува своя рожден ден. В Поповска община са родени и живеят и най-вече столетници, сподели информация на Българска телеграфна агенция. Правнучката на баба Неделя – Димана Найденова описа за Българска телеграфна агенция, че дамата е в забележителна за годините си кондиция. Животът й не е протекъл безпрепятствено – брачният партньор й умира на фронта и тя остава сама в грижите за единствения им наследник. Животът й е обвързван напълно с Марчино. Работила е като готвачка, само че и през днешния ден продължава да се занимава със земеделие – от градината й постоянно има какво да се откъсне, споделя Найденова. По думите й в рода на баба Неделя има и други дълголетници. Столетницата няма персонална загадка за дългоденствие, само че съгласно околните й при нея то се дължи на трудолюбието, непрекъснатата интензивност, на скромността и добротата.

По данни на Теодора Димитрова, младши специалист в общинската администрация в Попово, столетниците в общината са общо четирима. В община Търговище столетниците са двама – жена, навършила 100 години през януари и мъж, който живее в село Макариополско. Това е Ибрям Салиев, който отпразнува 101 години на 24 ноември в родното си село, дружно с родственици и близки, като на празника участва и кореспондент на Българска телеграфна агенция. Дядо Ибрям е ухилен човек, мощно набожен, чевръст и работлив. Бил е строител и полевъд. Той е живата история на родното си село, в което през днешния ден живеят и децата му. Слабо чува, само че се интересува от протичащото се у нас и по света. Не гледа телевизия, само че чете вестник без очила. В омуртагското село Петрино живее баба Хабибе, която през февруари 2023 година ще навърши 100 години, заяви секретарят на Община Омуртаг Стела Атанасова. Справка в другите две общини на област Търговище – Опака и Антоново демонстрира, че в тях няма столетници.

Силна религия, четене и добрина към всеки, е рецептата на 100-годишната Гина Аролска от Чепеларе

Сто години на 18 ноември навърши Гина Аролска от с. Хвойна, община Чепеларе. Столетната дама е брачна половинка на умрелия духовник Отец Атанас Аролски, който бе един от образците за предан на вярата и служението на църквата духовник в Родопите. Презвитера Гина Аролска продължава да чете непрестанно и в преклонна възраст, може би това държи избистрен мозъка ѝ, счита нейната щерка Елена Димитрова. Гина Аролска е водена през целия си живот от мощната религия и мъдрост, великодушието да прости, добавя дъщерята. Вратата на 110-годишната къща на свещеника в Хвойна е отворена за всеки. Един от уроците, които е получила Елена от нея, е - „ Когато се отвори вратата, който и да е, незабавно да му окажеш помощ с каквото можеш ". Да си отворен и добър към всеки, даже към непознатия, е научила Елена от родителите си. Прехвърлилата век баба Гина е скромна даже в яденето си - постно и по малко, изяснява дъщерята. Тя добавя, че майка й постоянно я е учила да прости и на най-лошите хора - „ И в черната му душа има едно бяло кътче, което ще докоснеш с твоята добрина ", я поучава тя.

Общо 115 са жителите в община Шумен на 100 и повече години, съгласно информация на общинската администрация в регионалния град, предоставена на Българска телеграфна агенция. В нея попадат голям брой турски имена на поданици на и над 110-120 години. „ Това евентуално са преселници в Турция, за които техните родственици не са сметнали за належащо да изпратят до общината смъртния им акт, в случай че са умряли “, посочи за Българска телеграфна агенция Роза Енчева - основен специалист " Връзки с обществеността " на Община Шумен.

В петте общини на област Ямбол има 12 дълголетници, родени през 1922 година и 1923 година, сподели информация на Българска телеграфна агенция в регистрите на локалните служби на ГРАО. Няма обаче информация дали всички живеят и все още в Ямболско или са при свои близки отвън региона. Понякога в регистрите остават и умряли, само че това няма по какъв начин да се наблюдава, в случай че се е случило в чужбина и околните не са показали смъртни актове в България, прецизираха от службите ГРАО. От общия брой на дълголетниците, в регионалния град са шестима. Четирима са столетниците – двама мъже и две дами, двама ямболци пък следва да навършат древен празник следващата година, заяви Диана Аркова, шеф на отдел ГРАО в община Ямбол. Двама са дълголетниците в община Тунджа. В село Кабиле живее 99-годишна жена. Като гражданин на общината е регистриран и столетник от село Тенево. Мъжът обаче сега живее при свои близки в София, посочи пиарът на общината Диана Иванова. Двама мъже, родени през 1923 година живеят в град Елхово. Единият от тях към този момент е навършил достолепните 99 години, а на другият му следва през декември тази година. Те са и единствените дълголетници на територията на общината, заяви Диана Калчева от локалната работа ГРАО. На територията на община Стралджа най-възрастният гражданин е жена от село Богорово, родена на 30 декември 1923 година, заяви секретарят на общината Росица Стойкова. Съвсем скоро 99 години ще навърши и най-възрастната жителка на крайграничната община Болярово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР