Движението Хамас е било в задънена улица преди нападението срещу

...
Движението Хамас е било в задънена улица преди нападението срещу
Коментари Харесай

Форин полиси: Палестинската автономия попадна в политически капан

Движението " Хамас " е било в задънена улица преди нападението против Израел от сутринта на 7 октомври, а Палестинската автономност е попаднала в политически капан, отбелязва американското списание " Форин полиси ". Авторите на публикацията - Даниъл Байман, старши помощник в Центъра по стратегически и интернационалните и проучвания, и Александър Палмър, учител в университета Джорджтаун - считат, че драмата със заложниците ще усложни внезапно обстановката.

" Групировката " Хамас " ръководи Газа, откогато завзе властта там през 2007 година, и постоянно е била под натиска на нуждата от баланс сред твърдата ръка на ръководещ и положителните планове на лидер на палестинската опозиция против Израел. " Хамас " го правеше пред очите на Израел и интернационалната си съпротива, под големия израелски стопански напън, който ту се засилваше, то отслабваше, с цел да подтиква мирното държание на палестинските бойци, а и налице са злополучните старания на съперника в лицето на Палестинската автономност, ръководена от Махмуд Абас. В продължение на 16 години водачите на " Хамас " се пробват да убедят палестинците че те, а не палестинската самостоятелна власт, могат да ръководят по-добре, а също и че са по-малко корумпирани. В последна сметка " Хамас " към момента се възприема като съпротивителна организация, а би трябвало да бъде политическо формирование. Отчасти политическата некадърност на бойците се вижда от ръководството им: хората в Газа водят сложен живот, с високо ниво на безработицата и ширеща се беднотия. Съответно опциите на " Хамас " да се заявят като водачи въз основата на качеството на живот на елементарните палестинци са лимитирани. В същото време групировката възприема Израел като противозаконна и враждебна страна. " Хамас " счита, че нападението над Израел е целесъобразно и от него може да се извлекат политически изгоди. Бойците са наясно, че елементарните поданици на Газа ще платят ужасяваща цена при отговора на Израел, само че се надяват възможното политическо съглашение да бъде в интерес на " Хамас ". Дори и да има просто някаква смяна на актуалното състояние, групировката желае да натрупа политически точки, като покаже, че тя, а не Палестинската автономност, се съпротивлява на Израел ", написа " Форин полиси ".

Според създателите на материала Палестинската самостоятелна власт е хваната от Параграф 22 (по името на едноименния разказ на Джоузеф Хелър - парадоксална обстановка, от която човек не може да излезе заради противоречащи си правила).

" Палестинската автономност попадна в политически капан - желае да види по какъв начин " Хамас " се проваля, само че в това време няма по какъв начин намерено да стиска палци на Израел. Тя претендира да съставлява всички палестинци - позиция, която е несъвместима с самостоятелната власт на " Хамас " в Газа.

 

Абас и другите водачи на Палестинската автономност поддържаха под подразбиране изолацията на Газа, а техните сили за сигурност работят в тясно съдействие с Израел да смажат " Хамас " на Западния бряг, постоянно действайки безскрупулно ( " Хамас " " върна жеста ", като притегли поддръжниците на Палестинската автономност в Газа) ", пишат Байман и Палмър, като показват, че " през днешния ден Палестинската автономност страда от рецесия на легитимността ". Отбелязва се, че 87-годишният Абас е недолюбван от палестинците, а когато той се отдръпна, хаосът ще погълне Палестинската автономност и " Хамас " ще усили въздействието си.

Сп. " Форин полиси " поддържа тезата за неуспеха на израелското разузнаване, а също така е на мнение, че драмата със заложниците ще усложни неимоверно обстановката. Припомня се, че през годините Израел непрестанно е сключвал покупко-продажби, с цел да върне своите хора - даже и телата на мъртвите, които са били в плен на врага. Така да вземем за пример през 2011 година държавното управление на Нетаняху е разменило над хиляда пандизчии за Гилад Шалит - боец от израелската войска, покорен от " Хамас " през 2006 година

Пленниците, взети от " Хамас ", ще бъдат скъпа разменна монета, тъй като те откриват пред палестинските бойци опцията да отговорят на военните дейности на Израел със опасността, че ще наранят - или вероятно да убият - пленниците си, счита " Форин полиси ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР