Движение Бузлуджа и Платформа Социализъм XXI век настояват за незабавна

...
Движение Бузлуджа и Платформа Социализъм XXI век настояват за незабавна
Коментари Харесай

Движение Бузлуджа и Платформа Социализъм XXI век настояват за незабавна среща на левите

Движение " Бузлуджа " и Платформа " Социализъм XXI век " упорстват за незабавна среща на левите обединения.

 

В специфична декларацията двете обединявания акцентират, че среща на 1 май ще бъде закъсняла, защото това е цяла седмица 24 април, до когато би трябвало да се записват за присъединяване в изборите партиите и обединенията и единствено няколко дни преди периода за вписване на кандидатските листи.

 

Според двете обединявания би трябвало да се върви към основаването на ляв политически съюз.

 

Ето и цялостния текст на декларацията на Движение " Бузлуджа " и Платформа " Социализъм XXI век ":

 

На съвещанието си на 13 април т.г. Националният съвет на Българска социалистическа партия е решил да предложения на 1 май т.г. над 25 партии в левия и патриотичния набор и над 20 цивилен сдружения и неправителствени организации на полемика за съвременна лява политика и обща опция на статуквото и на модела на ръководство. Очакването е, че с тази среща ще се сложи началото на необятно ляво обединяване за общи дейности за парламентарните и европейските избори.

Действие, което дава отговор на обективните потребности на обществото и на субективните упования на стотици хиляди български гласоподаватели. Резултат, за постигането на който призоваваме от дълго време и по-специално в Апела на Движение „ Бузлуджа “ от 9 април, Позицията на Платформа „ Социализъм XXI век “ от 4 април и Призива на социалисти и симпатизанти „ За сегашното и бъдещето на Българска социалистическа партия и лявото! “ от 23 март т.г.

Въпросът е по какъв начин да реализираме витално значимото през днешния ден обединяване на лявото? Със сигурност не по метода, който предлага в този момент управлението на Българска социалистическа партия. Срещата на 1 май е планувана цяла седмица след периода 24 април, до когато би трябвало да се записват за присъединяване в изборите партиите и обединенията и единствено няколко дни преди периода за вписване на кандидатските листи. Какъв резултат може да чакаме от такова закъсняло обединяване? Как може то да се случи откакто отправената покана за обединителната среща бе съпроводена с ново обругаване на свои и непознати, с авансово слагане на условия, с следващо делене и авансово изключване на евентуално мощни негови участници? Ако по този метод управлението още веднъж се пробва да затрудни тези неотложни дейности, то това ще бъде следващата проява на пагубния му курс на разтрошаване на лявото и обезсилване на Българска социалистическа партия!

За да не остане предлагането от 13 април единствено положително благопожелание и неприятна пиар изява, ПРИЗОВАВАМЕ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА Българска социалистическа партия И НА ВСИЧКИ ЛЕВИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ДА ПРОВЕДАТ НЕЗАБАВНО СРЕЩА - открита и равноправна, без предварителни условия и ограничавания, за прям диалог по проблемите на лявото в България и за разискване на опцията и механизмите ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛЯВ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ за общо явяване на постоянните европейски и предварителните парламентарни избори. Нека на 1 май да отбележим освен Деня на труда и интернационалната работническа взаимност, само че и началото на продължителния и сложен, само че възстановителен и само верен развой на сливане на левите политически партии и организации в България.

Опитът на София от локалните избори през есента на 2023 година сподели, че ляво обединяване е допустимо. Приканваме делегатите на идната предварителна отчетно-изборна конференция на Градската организация на Българска социалистическа партия в София да призоват за неговото разширение и преместване на национално ниво. Да не изпускаме опцията да се даде късмет на такова избавително за партията, лявото и страната обединяване.

Широкият ляв, лявоцентристки и ляво-патриотичен съюз е витално нужен от позиция на намирането на действителна и работеща опция на проваленото, само че готвещо се да се възпроизведе ръководство на „ сглобката “. На опитите през служебното държавно управление да се върне на власт моделът ГЕРБ в коалиция с Движение за права и свободи би трябвало да се даде отпор посредством образуването на огромна и мощна лява парламентарна група, която да е действителен и незаобиколим фактор в 50-о Народно събрание.

Предизвикателствата на днешния и утрешния ден българското ляво не може да посрещне в насипно или разграничено положение. То би трябвало да се събере и да получи нова политическа сила посредством съюзяване на опита и традициите на Българска социалистическа партия с силата и новаторството на партиите, гражданските и патриотичните организации в ляво. Призоваваме управленията на всички тях, като запазят своята характерна еднаквост и организационна автономия, да се обединят в името на огромната цел – отбраната на правата и потребностите на хората на наемния труд, на обществената правдивост и националните ползи на България. Отказът от виновен разговор няма да спре пагубния за Българска социалистическа партия и лявото развой на роене на обособени леви партии, обединения и листи за изборите „ 2 в 1 “.

Призоваваме още един път управлението на Българска социалистическа партия да стане основател и мотор на процесите на сливане на всички леви обединения и персони с леви убеждения. Да покаже, че се учи от историческите неточности и е способно да надмогне своите моментни ползи, да загърби междуличностните несъгласия и да предложи действителна платформа за единство за идните избори! Днес това е исторически късмет за Българска социалистическа партия и за лявото в България! Отговорността на всички нас е да не пропуснем този късмет! Нямаме право безучастно да следим стремглавото проваляне на Лява България в пропастта на тежко електорално проваляне, което ще бъде с пагубни последствия за години напред! Наложителни са воля и дейности през днешния ден!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР